NordenBladet – Kesk-Soomes asuv Kajaani on Kainuu piirkonna keskus ja pealinn. 37039 elanikuga linn asustati 17.sajandil kui kasvas hoogsalt männist pärineva tõrva tööstus ja tõrvakaubandus. Linna asutas 1651.aastal Rootsi peaprokurör Per Brahe. Tänapäeval juhtis linna kohalikku majandust peamiselt saematerjali ja paberitööstus, kuni aastatel 1907-2008 tegutsenud Kajaani paberivabrik suleti. Meediasse on jõudnud Kajaani oma õli-katastroofiga, nimelt 2012. aastal toimus Kajaanis suur õlireostus ning 110 000 liitrit õlist vett lekkis jõkke ja voolas Oulujärvi.

Kajaani on tegelikult huvitava asukohaga mitmete kaubateede ristumise üks sõlmpunkt, ümbritsetud sadadest järvekestest. Matkajatele, jalgratturitele ning kanuutajatele kindlasti suvel mõnus aktiivse spordi veetmise koht. Armas väike kesklinn oma poekeste ja 1831. aastal ehitatud raekojaga tekitab hubase tunde.

Veetsime Kajaanis ühe päeva ja ühe öö. Olime küll piirkonna kalleimas hotellis, ent öö oli nagu õudusunenägu. Inimesed lärmasid poole ööni hotelli koridorides, koerad haukusid ning putukatõrjemürk, mida hotellitoa kappidesse oli lastud, tahtis hinge matta. Kui poleks eelnevalt olnud täiesti täiuslikult sõbralikku ning toredat receptionisti-tüdrukut, kes meid maailma kõige soojemal viisil hotelli sisse registreerides vastu võttis, siis oleks tõenäoliselt veel poole öö pealt mujale läinud. Oma keskis mõtlesime, et huvitav kui hotellidele tärnid antakse, kas siis mõne aasta pärast kontrollitakse ka, kas tase ikka endiselt sama?! Hotelli välis nägu (fassaad) ja receptioni korrus olid imeilusad ja värskelt renoveeritud, ent hotellitoad olid justkui teisest ajastust.  Hommikusöök hotellis oli see-eest väga maitsev (kogu reisi üks parimaid)! Näiteks külm lõhe – minu lemmik! Yummmm…  Lastele see-eest oli suur eraldi valik toite, mida sai endale Muumi-nõudesse serveerida. Ahh, kuidas ma armastan Muumisid. Nii tore sõbralik pere ja kogu see Muumi-maailma kuvand on nii sõbralik ja tore. Ivanka Shoshana muuseas kutsub mind hellitavalt Muumi-Mammaks, ta ise on Piripiiga ning Estella Elisheva on Väike Müü – selline mäng meil. Paari aasta eest me käisime Naantalis Muumimaal ja üldse Turu ümbruses – Väski saarel, Soome presidendi suveresidentsis Kultarantal jne. Sellest kirjutasin ka mitu-mitu reisiblogi (vaata SIIT)  🙂

https://www.instagram.com/p/BpcMZjqniPT/

https://www.instagram.com/p/BpcRu_Pne-O/

https://www.instagram.com/p/Bpd76TkHhnZ/

Aga mida põnevat Kajaanis teha? Kui otsida internetist infot Kajaani vaatamisväärsuste kohta, siis on nimekiri lühike. Huvitavamatest turismimagnetitest-vaatamisväärsustest on välja toodud Kajani raekoda, Kajaani ja Paltaniemi kirik, Kajaani kindluse varemed (Linnankatu 27, Kajaani 87100), Kajaani kunstimuuseum (Linnankatu 14, 87100 ) ja Kajaani linnateater (Kauppakatu 14, 87100 Kajaani), Pietari Brahen monument ja Hoyrylaiva Kouta (aadress: Kalkkisillantie 4, Kajaani 87200laev, mis teeb Oulujärvil ekskursioone. Aastatel 1956-1982 Soome president olnud Urho Kekkonen sündis Lepikko talus Pielavesi külas, kust 11-aastasena kolis Kajaani. Kajaani pargis, mis asub Koivukoskenkatu ja Kirkkokatu vahel on püstitatud talle ka mälestusmärk. Samas pargis (aadressil Väinämöisenkatu 18, 87100 Kajaani) on ka “Isänmaan puolesta” mälestusmärk.

Olles risti-rästi läbi sõitnud kogu Soome läänepoolse külje ning Põhja-Soome võib öelda, et Kesk-Soome ja Lääne-Soome on jõukuselt ja arhidektuurilt vägagi erinevad. Nagu ikka, miskipärast läänepool on rikkam ja idapool vaesem. Paljud väikesed Soome linnad on justkui ajas seisma jäänud, pole Skandinaavia heaolu ja jõukus sinnani veel päriselt jõudnud – nagu näiteks Puolanka, Pudasjärvi millest eelmises reisikirjas kirjutasin (vt. SIIT) ning päris mitmed teised Kesk-Soome ja Ida-Soome väikelinnad. Samuti oli Kajaanis tunda, et linnale ei teeks liiga üks rahasüst. Selleks, et turiste linna meelitada ja linnas hoida, oleks minu meelest aga vaja tugevamat linnapromo. Kindalsti on sealkandis rohkem pärleid, mida avastada. Üldiselt olen meie Soome autoreisist super vaimustuses ning mõttes planeerin juba uusi ringreise. Näeb nii palju erinevaid kohti! Millalgi tahaks ära näha ka veel idapoolsema Soome (Nurmes ümbrus, Joensuu ümbrus, Ilomantsi ümbrus jne.) Soomes on väga turvaline ja mugav autoga reisida. Järgises blogis viib reis meid Kuopiosse!