NordenBladet – Kas teadsite, et kui magate liiga kaua või rohkem kui kümme tundi, mõjutab see halvasti teie enesetunnet, keskendumisvõimet ja tõstab isegi söögiisu? Uneeksperdi Olivia Arezzolo sõnul on palju räägitud liialt lühikese une kahjulikkusest, kuid ära ei tohi unustada ka ülemagamisega seotud ohte.

Hüpersomnia ehk liigunisus on unehäire, mis ajab segamine teie ärkveoleku- ja unerütmi. Tasakaalust väljas ööpäevarütm mõjutab hormoone, mis omakorda määravad energiataseme.

Kuigi uni peaks olema kosutav, siis liiga kaua magamine võib muuta teid muuta hoopis väsinumaks.

Kui olete nii vaimselt kui füüsiliselt väsinud, on raske keskenduda nii tööl kui koolis.

Uneeksperdi sõnul on uuringud näidanud, et liiga kaua magajate vaimne võimekus kannatab, sh keskendumine, mõttekiirus, otsustusvõime ja mälu.

Kui te magate liiga kaua, väheneb serotoniini ehk õnnehormooni tase, mis võib viia lausa depressiooni tekkeni.

Lisaks võib olla hüpersomnia põhjus, miks kannatate peavalude all.

Kaua ühes asendis olemine muudab teie keha kangeks ja tekitab ebamugavust.

Kui jätate oma tavapärase hommikusöögi vahele, võivad sellest tingitud vedelikupuudus ja madal veresuhkrutase tekitada peavalu.

Ülemagamine muudab teid väsinuks, mistõttu on raske trenni teha. Uuringud on näidanud, et liiga kaua magajatel on 21% suurem tõenäosus kehakaalu tõusuks.

Kuidas vältida ülemagamist?

– Üritage minna magama kindlal kellaajal.
– Ärge veetke aega ekraanide ees, kuna sinine valgus segab uinumist.
– Käige enne magamaminekut käige lõõgastavas soolavannis. Et hoida oma organismi, soovitame kasutada vaid naturaalset ja kvaliteetset kodumaist kaupa. Eesti käsitöökosmeetikabrändi Elisheva & Shoshana käsitsi valmistatud “E&S Lavendli ja kristallsoola vannisool” on laia toimespektriga nahka toitev, rahustav ja enesetunnet tõstev looduslik vannilisand. Sisaldab palju antioksüdante, mis pakuvad kehale lisakaitset ning aitavad saavutada ja hoida tervislikku kehakaalu. Kristallsool sisaldab ligi sada inimkehale vajalikku looduslikku mineraali, reguleerib rasunäärmete tööd, kiirendab vereringet ning on antibakteriaalse toimega. Lavender (Lavandula angustifolia) tugevdab kapillaaride seinu, vähedab nahaärritusi ja aitab võidelda nahaprobleemidega, mõjub noorendavalt ning toimib loodusliku rahustina. Omab head mõju enesetundele, sest reguleerib kortisooli (peamise stressihormooni) taset veres.

– Jooge rahustavat raviteed (nt. kummeliteed) umbes tund aega enne uneaega.
– Vältige magneesiumipuudust. Magneesium aitab lihastel lõõgastuda. Eestis valmistatud tippkvalitediga looduskosmeetika tootid pakkuva Elisheva & Shoshana brändi “Magneesiumiõli Natural STRONG 31%” on laia toimespektriga lihaseid lõdvestav, lihaskrampe leevendav ning närvisüsteemi rahustav looduslik tervisetoode. E&S magneesiumiõli imendub nahale pihustades ülikiiresti, rakkudesse jõudmiseks kulub 5-15 sekundit. 10 pihustuses on 150-180 mg (43-60% RDA). Rakkudesse jõuab kuni 95% magneesiumist, mis on mitmeid kordi rohkem kui kapsli, pulbri või tableti kujul suukaudselt manustades – transdermaalne magneesium ei koorma ka magu ega seedekulglat. Toodet võib pihustada ka keelele, kuid ei ole hea maitsega. Magneesiumkloriid (MgCl₂) võib aidata leevendada järgmisi vaevusi: depressioon, ärevus, väsimus, peavalu, astma, lihsaspinged, liigesvalud, unehäired, krambid, soolehaigused, detoksifikatsioon, ülekaal, magneesiumipuudulikkus. Magneesiumkloriid on oluline mürgiste ainete ja raskemetallide elimineerija ning organismi mineraalide tasakaalu taastaja, reguleerib kolesterooli tootmist ning on hea vererõhu normaliseerija.
– Mõelge, mis on teie elus hästi ja olge tänulik selle eest.
– Proovige mediteerida – see rahustab ja annab hea une.

Avafoto: Elisheva & Shoshana – Kvaliteetne Eesti käsitöökosmeetika
Allikad: elishevashoshana.com, oliviaarezzolo.com.au, dailymail.co.uk