NordenBladet — Superfood või supertoit on sõna, mida teab iga enda tervisest lugupidav inimene ja tunneb toidumaastiku valitsevaid trende. Supertoidust kuuleb tänasel päeval pidevalt, aga tuleb välja, et need üleskiidetud toiduained ei pruugigi anda meile soovitud mõjusid, kirjutab Theconversation.com

Supertoit on sõna, mis võib alati lubada rohkemat, kui teised toiduained. Supertoidus võib olla mõni väga olulise tähtsusega toiduaine inimkehale, aga selle kogus on tavaliselt nii väike, et ei anna mingit tulemust. Sellest hoolimata reklaamitakse seda toitu supertoiduks ja kiidetakse, kui imeline see meile on ning miks iga hinna eest ostma peaks.

Saa teadlikuks, miks ja mille põhjal konkreetset toitu supertoiduks nimetatakse:

1. Kaneel
Kaneeli soovitatakse muuhulgas ka kaalulangetajatele, kes soovivad oma tulemusi kontrolli all hoida. Selleks, et kaneel päriselt ka soovitud tulemusi annaks, tuleks seda iga päev üle 13 grammi süüa.

Teisisõnu ei peaks kaneeli mitte mingil mingil juhul nii palju tarbima, sest tavapärane kaneel sisaldab palju kumariini, mis on suures koguses maksale suisa mürgine. 1 teelusikatäis kaneeli päevas on maksimum kogus.

Kaalulangetaja jälgigu pigem päevas tarbitud kalorite kogust, et soovitud tulemusi saavutada ja säilitada.

2. 200 pudelitäit punast veini
Punase veini kasulikest omadustest on juba ammustest aegadest kirjutatud ja teaduslikel viisidel tõestatud. Punane vein on kasulik, kuna sisaldab resveratrooli. Resveratrool on tugevatoimeline antioksüdant, põletikuvastaste, kasvajatevastaste ning antibakteriaalsete omadustega. Vähendab halva kolesterooli hulka, parandab maksa tööd ning rakkude ainevahetust.

Resveratrool võib olla kasulik, kui seda võetakse 0,1 grammi päevas. Ühes pudelis veinis on resveratrooli umbes kolm mikrogrammi.

See tähendab, et vajaliku resveratrooli kättesaamiseks tuleks juua igal päeval vähemalt 200 pudelit veini.

3. Mustikad
Ka mustikates on resveratrooli. Mustikaid tuleks vajaliku koguse resveratrooli saamiseks süüa 10 000 tk, et tervisele kasu avaldaks.

Mustikates on ka antotsüaniine, mis mõjub südamele hästi. Selle tarbeks piisab vähemast – umbes 150-300 mustikat päevas.

4. Tume šokolaad
Me kõik soovime südamest uskuda, et tume šokolaad on tervislik, kuna see võib aidata vererõhku alandada. Selle väite taga peitud kakaos sisalduv teobromiin.

Teobromiin alandab vererõhku aga alles siis, kui seda tarbitakse päevas umbes 1 gramm. Selline kogus teobromiini leidub 100 grammis tumedas šokolaadis. Selline kogus šokolaadi igapäevaselt ära süüa kergitab kehakaalu, sest sisaldab liiga palju kaloreid ja kasutegur asendub teise kahjuga.

5. Kurkum
Kurkumit kasutatakse maitsestamiseks ja seda sisaldub ka karris.

Kurkumi kasulikkus peitub kurkumiinil. Kurkumiin võib vähendada organismis olevat põletikku.

Selleks, et kurkum tõesti tuntavat positiivset tulemust annaks, tuleks seda süüa 30 grammi päevas. Lisaks kurkum imendub väga kehvasti, mistõttu tuleks seda tarbida siis hoopis 100 grammi päevas.

100 grammi kurkumit on juba üsna tohutu kogus!

Mida siis teha?
Teadlaste sõnul on parim valik kindlustada mitmekülgne toidulaud, mille hulgas palju köögivilju. Kui näiteks mustikates on mingit konkreetset kasulikku ainet vähe, siis üldiselt on mustikad ju väga suurepärane ja vähese kalorsusega vahepala.

Supertoite pole tervise edendamiseks vaja otsida, vaid tarbida kõike mitmekülgselt. Mitmekülgne toiduvalik kindlustab sind vajalike vitamiinidega.

Avafoto: Pixabay.com/Ajale

Loe lisaks:
Näljaga seotud enesetunde kehvenemise põhjuseks peetakse alanevat veresuhkrut, aga tegelik põhjus on mujal

Kuhu kaob kaalulangetamisel keharasv (triglütseriidid)?

8 TÕHUSAT MEETODIT, kuidas oma organismi puhastada ja noorendada