NordenBladet — Turvaala spetsialistid jagavad teadmisi, kuidas aru saada, et sinu valitud majutusasutusse/tuppa on paigaldatud salajased kaamerad või kuidas end kaitsta, kui kahtlustad, et sind jälgitakse salaja, kirjutab Huffington Post.

Kui Nealie ja Andrew Barker oma viie lapsega renditud majja registreerisid, tegid nad üsna ruttu õõvastava avastuse, et nende tegevusi piilutakse läbi salajase kaamera.

“Me avastasime, et suitsuandurisse oli peidetud kaamera, mis asus privaatses toas. Me reisime lastega,” kirjutab Nealie Barker oma Facebooki postituses. “Võõrustaja tunnistas peidetud kaamerate olemasolu alles siis, kui olime talle kindla tõestusfakti esitanud.” Perekond kolis samal õhtul hotelli ümber. Perekond esitas kaebuse Airbnb keskkonnale ja majutuse eest tasutud raha kanti viivitamatult tagasi ning vabandati.

Mitmed Airbnb reisijad on enda tubadest peidetud kaamerad leidnud ja selle kohta vastava kaebusegi esitanud. Airbnb reeglite järgi peavad võõrustajad infosse kirja panema, kas neil on avalikes kohtades kaamerad. Privaatsetes ruumides nagu vannitoas ja magamistoas on igasugused kaamerad rangelt keelatud.

Mida teha, kui ruumis on kaamerad, mille kohta pole infos ühtegi märget?

Nagu Barker´ite olukord näitas, võivad varjatud kaamerad paikneda ebatavalistes kohtades ja lisaks olla väga pisiked, et ei pane tähele.

Siin on mõned turvaspetsialisti nõuanded, kuidas aru saada, et sind ei jälgita salaja, kui oma Airbnb majutuses puhkamas oled:

1. Ebatavalistest kohtades esemed
Mõtle rahulikult, kuhu võiks inimene, kes sind salaja piiluda tahab kaamera paigutada, et sinust soovitud pildid kätte saada? Vaata ebatavalistesse kohtadesse. Kui näed, et suitsuandur on täiesti ebaloogilises kohas või neid on ühes ruumis suisa 2, võid seda kindlasti seda pidada.

2. Näita valgust, et näha, kas kusagilt peegeldab vastu
Üks lihtne nipp on toas tuled kustu panna ja siis näiteks telefoni taskulambiga aeglaselt toas ringi liikuda ja leida, kus kaamera asuda võiks. Kaamera lääts on nagu klaas ja see peegeldub valgusega kohe tagasi. Üks asukohtadest võib olla voodi läheduses. Ka alarmkellade sisse paigutatakse kaameraid.

3. Skanneeri Wi-Fi võrk läbi
Sedasi leidiski üleval mainitud perekond enda majutuses peituva kaamera üles. IT-valdkonnas töötava Barker´i jaoks tundus kohe kahtlane, kui IP-aadressite hulgas oli kahtlane nimetus “IPCAMERA”

“Kui kaamera poleks samas võrgus olnud, ma poleks seda leidnud,” ütles Barker. Ta kasutas sellist Android-rakendust nagu Network Scanner. On olemas ka selline app nagu Fing, mida saab alla laadida nii Android kui iOS seadmetele. Nende rakendustega saab skanneerida kõiki seadmeid, mis kasutavad sama võrku. Kui näed listis muid nimetusi, aga ruumis konkreetseid seadmeid võrku tarbimas pole, võib toas olla kaamera. Teine lugu on muidugi siis, kui kaamera toitub eraldi privaatsest võrgust, millele sul ligipääsu pole, siis skanneering seda üles ei leia. Samuti ei oma kõik kaamerad IP-aadressi, ega toitu Wi-Fi võrgust, vaid need toimivad SIM-kaardiga.

4. Ühenda kaamera lahti või kata millegiga
Kui kahtlustad, ent pole päris kindel, kas keegi jälgib sind läbi kaamera, kata see kahtlane ese kinni. Kui kahtlustad näiteks alarmkella, võta lihtsalt mingi riideese ja viska kellale peale. Läbi riideeseme ei näe kaamerast mitte midagi. Teine variant on kellal lihtsalt juhe välja tõmmata ja see sahtlisse asetada.

Salakaamerad kipuvad üldiselt olema pigem haruldased. Kuna Airbnb ei suuda kõiki majutusi läbi konktrollida, siis riskid paraku jäävad ja seda tuleb aktsepteerida. Liiga paranoiliseks ei tasu muutuda ja soovitame keskenduda siiski puhkusreisile!

Avafoto: Pexels/Pixabay
Allikas: Huffington Post

Loe lisaks:
Kas teadsid? Nende paikade külastamine võib tuua head õnne!

Finnairi tiim annab nõu, kuidas reisimine võimalikult muretult sujuks

VIIS riiki, mida koos lastega külastada + REISIFOTOD!