NordenBladet — Eesti sai Balti riikidest esimesena OECD heakskiidu siinsele hea laboritava tegevuskavale, mis tähendab, et sellega liitunud laborites saadud mittekliiniliste ohutusuuringute andmeid peavad tunnustama kõik OECD liikmesriigid. Hea laboritava tegevuskavaga liitumiseks tuleb esitada taotlus Eesti Akrediteerimiskeskusele.  

„Eesti hea laboritava tegevuskavaga liitunud laborites tehtud mittekliiniliste ohutusuuringute tulemused on edaspidi OECD poolt tunnustatud, mis tähendab, et kohalikud ettevõtted saavad tellida vajalikud ohutusuuringud edaspidi Eestist. Samuti avab heakskiit uusi turge meie laboritele, kel on võimalik peale tegevuskavaga liitumist pakkuda teenust üle maailma,“ ütles sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Gerlin Kallas. „Andmete vastastikku tunnustamine aitab vältida katsete kordamist, vähendades uuringuid vajavate ettevõtete ja asutuste kulutusi ning loomkatsete arvu.“

Hea laboritava on kvaliteedisüsteem, mida järgitakse kõikide kemikaalide, sh näiteks ravimite, kosmeetikatoodete, pestitsiidide, biotsiidide, toidu lisaainete ja söödalisandite tervise- ja keskkonnaohutuse mittekliinilistel uuringutel.

Eesti hea laboritava tegevuskavasse saavad kuuluda laborid, mis viivad läbi mittekliinilisi ohutusuuringuid vastavalt OECD põhimõtetele, Eesti Vabariigi kemikaaliseadusele ja selle alusel kehtestatud määrustele. Tegevuskavaga liitumiseks tuleb esitada avaldus Eesti Akrediteerimiskeskusele, mis viib läbi hea laboritava inspekteerimist, uuringuauditeid ning vastutab hea laboritava nõuetele vastavuse hindamise ja kontrollimise tegevuskava eest.

OECD hea laboritava töörühm võttis 7. märtsil 2018 vastu otsuse, mille kohaselt on Eesti hea laboritava nõuetele vastavuse hindamise ja kontrollimise tegevuskava täielikult kooskõlas OECD hea laboritava põhimõtetega. Tegevuskavaga liitunud laborites saadud mittekliiniliste ohutusuuringute andmeid peavad tunnustama kõik OECD liikmesriigid ja riigid, kes on sõlminud lepingu andmete vastastikuseks tunnustamiseks.

 

Allikas: Sotsiaalministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT