OHMYGOSSIP — Igaüks tahab paremat mälu ja mida vanemaks me saame, seda olulisem on pöörata tähelepanu toitudele, mis aitavad meil säilitada hallide ajurakkude hinnalisi võimeid. Õnneks on loodus varustanud meid superheade tööriistadega, mis hoiavad meele värske ja keha toonuses. Siin ongi ära toodud 7 toitu, mida süües võid kindel olla, et oled oma mälule teene teinud.

1. Söö rohkem marju! Hiljutises Annals of Neurology väljaandes ilmunud teadustöös anti teada, et naistel, kes söövad igapäevaselt rohkem marju, on vähem vanusega seotud mäluprobleeme. Marjades on hulgaliselt maagilisi ühendeid antotsüaniine ja flavonoide, mida  seostatakse kognitiivsete võimete parema säilimisega. Ja selle efekti saavutamiseks polegi vaja ära süüa tervet veoautokastitäit marju, positiivseid tulemusi täheldati juba nende naiste puhul, kes tarbisid ainult pool tassi mustikaid või ühe tassi maasikaid nädalas. Ja mida rohkem marju söödi, seda efektiivsemalt see mälule mõjus.

2. Kreeka pähklid on aju toit ja mitte ainult selle pärast, et nad näevad aju moodi välja, vaid ka selle pärast, et nad on alfa-linoleenhappe suurepäraseks allikaks. Alfa-linoleenhape on taimedest saadav Omega 3 rasvhape, mida keha kasutab mälu ja silmade terviseks olulise DHA (dokosaheksaeenhappe) tegemiseks. Ka lina- ja chiaseemned on alfa-linoleenhappe väärtuslikud allikad. Kreeka pähklid sisaldavad ka ellaaghappe nimelist antioksüdanti, mis aitab aju vabade radikaalide rünnaku eest kaitsta. Lisa peotäis pähkleid ja seemneid oma hommikusöögismuuti  hulka või tarbi vahepalana  vajaliku Omega 3 saamiseks!

3. Hiinlased on kaua aega uskunud, et rohelise tee joomine on mälule hea. Nüüd on teadlased ka selle uskumuse põhjusele jälile saanud. Roheline tee sisaldab hulgaliselt looduslikku kemikaali nimega epigallokatehhiin-3 gallaat (EGCG), mis on võimas antioksüdant. Vastavalt  teadusajakirjas Molecular Nutrition & Food Research avaldatud uurimusele, on EGCG suureks abiliseks vanusega seotud degeneratiivsete haiguste vastases võitluses, parandades ühtlasi kognitiivseid funktsioone ja mälu. Kolm tassi orgaanilist rohelist teed päevas on suurepärane võimalus mälu ergutamiseks.

4. Kookosõli on võimas ajukütus, kus on rohkelt aju energiaallikaks sobilikke keskmise ahelapikkusega rasvhappeid. Osta hea kvaliteediga külmpressitud kookosõli ja võta umbes 20 ml päevas. Sa võid seda lisada smuutide hulka või segada jogurtiga, kookosõli annab neile sametise maitse ja siidja tekstuuri. Kookospähkliõli on suurepärane ka küpsetamiseks, kuna talub kõrgeid temperatuure,  ilma et selles moodustuks kahjulikke ühendeid.

5. Muna on fenomenaalne tervisetoit nii heade rasvhapete kui koliini poolest. Koliin on oluline aine, mida kasutatakse ajule ja mälule vajaliku närvivahendusaine atsetüülkoliini tootmiseks. Koliini leidub ka aju närvirakke ümbritsevas müeliintupes, mis toimib isolatsioonikihina, aidates aju elektrilistel impulssidel kiiremini levida. Bostoni Ülikooli teadustöös selgus, et koliin parandab verbaalset ja visuaalset mälu, samuti näitasid MRI testid, et inimestel, kes sõid koliinirikkaid toite, oli vähem aju valgeolluse ülitundlikkust, mis on Alzheimeri tõve ja polüskleroosi kõrgenenud riski indikaatoriteks. Arvestatavas koguses koliini  leidub ka maksas, jogurtis, linaseemnetes ning india ja pistaatsia pähklites.  Kes muna suurepärasesse olemusse sügavamalt süüvida tahab, saab seda teha selle artikli abil. Vali kindlasti vabade ja õnnelike kanade munad – need on hoopis rikkalikuma toitainelise profiiliga kui ängistuses kasvanud kanade poolt munetud munad.

6. Rosmariin on traditsiooniliselt tuntud mäluparandava taimena. Rosmariini eeterlikke õlisid on aroomiteraapias kasutatud mentaalse võimekuse ja aju turgutamiseks. Rosmariin võib parandada mälu ka seeläbi, et alandab stressihormooni kortisooli taset ja vähendab seega ärevust. Lisa rosmariini eeterlikku õli massaažiõlile ja kreemidele või kasuta seda suurepärast taime värskel kujul toitude maitsestamiseks.

7. Lõhe, sardiinid, heeringas ja teised rasvased kalad on rikkad DHA (dokosaheksaeenhappe) allikad, mis on aju optimaalseks tööks ja mälufunktsioonideks asendamatud. See oluline rasv hoiab ajurakkude membraanid paindlikud, võimaldades rakkude vahelistel mälusõnumitel kiiremini levida. Kui sööte kala kolm korda nädalas või võtate hea kvaliteediga kalaõlilisandit, võite kindel olla, et olete oma ajule teene teinud. Uuringud on näidanud, et optimaalne DHA tase kaitseb edukalt ka ärevushäire ja depressiooni eest. Nii näiteks oli eskimote hulgas depressioon täiesti tundmatu nähtus, millele polnud isegi keelelist vastet  seni, kuni nad oma traditsioonilisele, mereandide kesksele menüüle kindlaks jäid. Lugu muutus aga kardinaalselt, kui tavapärane menüü lääneliku toiduvalikuga asendus.

Parima kingituse  teed oma ajule siis, kui oma soolestiku mikrofloora korras hoiad. Juba ammu on teada, et sooletrakti seisund mõjutab kõikide muude organite kõrval ka otseselt ajufunktsioone. Tutvu hapendatud toitudega ja võta  mõni neist igapäevasesse kasutusse. Lisaks hapukapsale-kurgile sobib selleks hästi ka teeseen, Tiibeti piimaseen ja India  mereriis. Vali omale meelepärane ja ole tarvitamisel järjepidev.

Avafoto: PantherMedia/Lev Dolgachov
Allikas: Toitumistarkus.ee

Loe kõiki OHMYGOSSIP´i “Tervis, Keha & Vaimsus” uudiseid SIIT