NordenBladet – Itaalia on üks Euroopa pärleid, mida on raske mitte armastada. Ohmygossip.ee toob välja kümme põhjust, miks tasub külastada seda erilist riiki.

Linnad on imelised. Itaalias on palju linnu, mis on tõeliselt kuulsad – ja nad on väärt kuulsust, sest on tõeliselt ilusad ja ajaloolised. Turisti jaoks on eriti mugav seegi, et paljud olulised linnad (näiteks Firenze, Milano, Pisa, Rooma) asuvad lähestikku. Soodsaid hotellitubasid leiate oma Itaalia reisiks SIIT.

Kaunid külad ja muinasjutulised järved. Itaalias on nii palju vaadata ka siis, kui lähed linnast välja. Veeda aega kaunites külades koos mõnusate itaallastega või naudi muinasjutulisi vaateid ilusatel saarekestel.

kristiina kalberg
Itaalia
2x Ohmygossip Couture modell poseerimas kaunis Itaalia maapiirkonnas
Foto: Ohmygossip Couture/Kristiina K.

 

Millised saared! Itaaliale kuulub Vahemere suurim saar Sitsiilia, kus jätkub vaatamist nädalateks. Kui oled kultuurihuviline, siis mine kindlasti Palermos asuvasse Teatro Massimosse (üks suurimaid ooperiteatreid Euroopas) ooperit vaatama; kui oled ajaloohuviline, siis külasta Agrigento linna, kus näed väärt templeid; kui otsid äärmuslikkust, mine matkama Etna vulkaanile.

Peale Sitsiilia kuulub Itaaliale ka Sardiinia saar, kus on samuti vaatamist ja nautimist kamaluga. Sardiinia pealinna Alghero suurimaks vaatamisväärsuseks on kitsaste munakivisillutisega tänavate, arvukate väljakute ning gooti kirikutega vanalinn. Õhtuti istutakse pisikestes baarides ja restoranides kohaliku köögi hõrgutisi ja veine maitstes.

Romantika. Itaalia põhjaosas asuvat Veneetsiat peetakse üheks kõige romantilisemaks linnaks maailmas. Tee kingitus oma kallimale ning minge koos Veneetsiasse!







6x Veneetsia, Itaalia. Fotod: OHMYGOSSIP/ Helena-Reet Ennet

Toit. Kui palju oleme kuulnud itaalia toidust! Pole ka ime, sest see on võrratu. Itaalias veedetud puhkuse ajal võtad sa igatahes juurde, kuid asi on seda väärt – pasta ja pitsa on imemaitsvad.

Kõige rohkem maailma kultuuripärandisse kuuluvaid kohti. Itaalias on 49 UNESCO maailma kultuuripärandisse kuuluvat vaatamisväärsust – seda on rohkem kui üheski teises riigis. Nii et vaatamist on küll ja veel.

Lummavad kirikud. Tänu Itaalia asukohale on sellest saanud uuenduslike ideede ja kultuuride ristumispaik. Seetõttu on Itaalias väga palju erilisi kirikuid ning sealjuures kõik neist ei olegi kuulsad. Pole üldse ime, kui näed mõnes väikelinnas maailma kõige ilusamat kirikut ja oled sealjuures ainus seda külastav turist.

Euroopa parimad rannad. Itaalias asuvad paljud Euroopa parimatest randadest, kus saad sulpsata helesinisesse merre ning nautida kauneid vaateid rannaliival lebades.

Liikluses on särtsu. Itaallased on kuumaverelised, neile ei meeldi uimerdamine. Seda ka liikluses. Muide, nad ise armastavad liikuda rolleriga, sest see on palju lihtsam.

La Dolce Vita. See on itaaliakeelne väljend, mis tähendab “magus elu” ning väljendab täpselt itaallaste elustiili. Elu peab olema mõnus ja hea. See on kõige tähtsam.

_____________________________________________
Itaalia, ametliku nimega Itaalia Vabariik (itaalia keeles Repubblica Italiana), on riik Euroopas. Itaalia asub 800 km Vahemerre ulatuval saapakujulisel Apenniini poolsaarel. Põhjas moodustavad loodusliku piiri Alpid. Itaaliale kuuluvad Sitsiilia, Sardiinia ja hulk väiksemaid saari. Põhjas on Itaalial maismaapiir Austria (430 km), Prantsusmaa (488 km), Sloveenia (232 km) ja Šveitsiga (740 km). Rannajoone pikkus on 7600 km. Enklaavina asuvad Itaalia territooriumil iseseisvad San Marino ja Vatikani riigid. Itaalia on G8 liige ja Euroopa Majandusühenduse (EEC) asutajaliige (1957).

Valdav osa Itaaliast on mägine. Põhjas asetsevad Alpid. Nendest lõunasse jäävad sügavad orud, kus asuvad Itaalia suurimad järved (Garda järv, Como järv, Lago Maggiore). Alpide jätkuks Kirde-Itaalias on Dolomiidid. Piki kogu Apenniini poolsaart kulgevad Apenniinid. Mägised on ka Sitsiilia ja Sardiinia. Lõunas asetseb seismiliselt aktiivne piirkond, sealhulgas kaks kuulsat vulkaani Vesuuv ja Etna. Sageli esineb maavärinaid.

Põhja-Itaaliat iseloomustavad külmad Alpi talved ja sajused suved, Po madalikul valitseb parasvöötme mandriline kliima: suved on kuivad, talved niisked ja külmad. Apenniini poolsaarel ja saartel valitseb lähistroopiline, pika kuuma ja kuiva suve ning pehme sademerikka talvega kliima. Jahedama ilmaga võib sadada ka lund; Calabrias on talviti piisavalt lund ka suusatamiseks ja seda paikkonda hüütakse Calabria Šveitsiks. Itaalias on kliima mitmekesisus tingitud territooriumi pikisuunalisest väljavenitatusest. Keskmine temperatuur kõigub vahemikus 11–19 °C.

Alpide eelmäestikes puhub talvel sageli kuiv ja soe föön, Triestes külm boora, mis mõjutab Aadria merehoovusi ja põhjustab Veneetsias mõnikord üleujutusi. Lõuna-Itaalias suvel kuiv ja kuum Sahara kõrbest pärit siroko, mis toob endaga kaasa liivatolmu. Vihmaperiood algab enamasti oktoobri lõpus. Foggia piirkond kannatab madalaima sademetehulga all, keskmiselt 460 mm, Sitsiilias on suurim sademetehulk 1520 mm.

 

Avafoto: OHMYGOSSIP/ Helena-Reet Ennet

Soodsaid majutuspakkumisi leiate siit (sisesta soovitud sihtkoht, kuupäevad ja vaata hindu):



Booking.com

Mõistliku hinnaga reisikindlustuse aga siit: