OHMYGOSSIP — Texase A&M Ülikool hoiatab inimesi uskumast kõike, mida kehakaalu langetamise kohta kuuled. Ülikool tuletab meelde, milliseid väiteid kindlasti mitte järgida, vahendab Science Daily.

1. Gluteenivabad küpsetised on tervislikumad
Gluteenivaba ei tähenda, et küpsetis või magustoit oleks tervislikum. Ülikooli toitumisterapeut Lisa Mallonee sõnul võib gluteeni aseaine sisaldada tavalisest rohkem energiat ja muuta toitu veelgi kaloririkkamaks. Gluteenivaba toitu peaks ikkagi tarbima inimene, kellel on mõni haigus, mis muudab gluteeni tarbimise võimatuks. Ka sellisel juhul tuleb meeles pidada, et tegemist on kondiitritoodete ja magustoitudega, mida tarbida mõistlikkuse piires.

2. Suhkru- ja rasvavabad tooted alandavad kaalu
Suhkru- või rasvavaba on termin, mis aitab toote müümisele hästi kaasa. See aga ei tähenda, et toode oleks kalorivaba. Kui saad toidust rohkem energiat, mida kulutada jaksad, hakkab kehakaal tõusma. Soovitatav oleks pakendil olevat ainesisaldust hoolega lugeda. Suhkruvabast tootest saadud energia võib olla suur, kuna seal on rohkem rasvasid ning rasvavabad tooted saadakse maitsvamaks, kui lisatakse omakorda rohkem suhkruid.

3. Süsivesikud tõstavad kehakaalu
Süsivesikud on inimkeha vajalikum kütuse allikas, seetõttu ei pea hirmu tundma. Ära jäta süsivesikud toiduvalikust välja, sest pead neid kaalutõusu põhjuseks. Süsisvesikute päevase koguse osas tuleb siiski tähelepanelik olla: rafineeritud ja tugevalt töödeldud süsivesikud tõstavad kaalu. Tasub süüa madalama süsivesiku tasemega aineid: puuvilju, köögivilju ja täisteratooteid.

4. Tervislik toiduvalik on liiga kallis
Tervislikud, värsked koostisosad võivad tõepoolest maksta rohkem, kui valmistoidud, aga tasub mõelda pikemas perspektiivis. Kui sööd tervislikult, säästad arstikülastuste ning muude tervishoiu teemade pealt raha. Tervislik toit ei ole alati kallis. Näiteks köögi- ja puuviljade puhul tasub eelistada hooaja tooteid, sest need on soodsamad. Välisriigist imporditud kaubal on ka vastav hind.

5. Õhtul söömine tõstab kehakaalu
“Söö hommikul nagu kuningas ja õhtul nagu kerjus” – ammune teadatuntud ütlemine, küll aga ei pea seda nüüd nii rangelt jälgima. Terapeut Mallonee sõnul on toidukoguse suurus palju olulisem, kui see, millal sööd. Kui toidukogused on mõistlikud, toiduvalik tasakaalukas ja energia tarbimine suur, ei ole kaalutõus kuidagi võimalik – söö kasvõi kell 22.00.

6. Paastumine on organismi puhastamiseks tähtis
Terapeut Mallonee ei soovita paastumist. Organismil on juba puhastamise jaoks elundid nagu maks ja neerud. Üleliigsetest ainetest vabanemise jaoks söö piisavalt kiudaineid. Kiudained ei lagune seedimise protsessis ja viivad kenasti toksiinid endaga kaasa.

7. Energiabatoonid on kaalulangetuseks head
Kiiretel aegadel tundub, et ei leia kuidagi aega toidu valmistamiseks ja söömiseks. Igasugused energia-, vahepala- ja proteiinibatoonid võivad sellistel hetkedel tunduda lihtsa lahendusena. Toitumisterapeudi sõnul on batoonid kasulikud, aga soovitab süüa peatoitudena ikkagi tasakaalustatud toitu. Mallonee tarbib batoone ainult sellistel juhtudel, kui tal tuleb suur isu kommide järele.
“Batoonides võib olla väga kõrge rasva- ja suhkrusisaldus. Batoonid võivad heaks lisakalorite allikaks olla sportlastele, aga ei soovita kaalu alandajatele,” ütleb Mallonee.

Avafoto: Ohmygossip.com

Loe lisaks:
Üle 20 kilo langetanud naised ütlevad: 11 fakti, mida peaksid teadma
OHMYGOSSIP — Püsiv kaalulangetus nõuab elustiili muutust. Kuigi see ei pruugi olla kergemate killast, saab sellega igaüks hakkama. Alljärgnevas leiad salenemisega seotud rõõmud ja mured, vahendab Prevention.com

Kogenud treener Ville Laurila väärast toitumisest: Normaalse toiduga langetad kaalu, ettearvamatu samm keerab kõik peapeale
OHMYGOSSIP — Soome treener Ville Laurila kirjeldab tüüpilisi söömisega seotud häireid ning annab nõu, kuidas saavutada jäädavad muutused, ilma erilise pingutuseta, vahendab Iltalehti.

Kristiina Kalberg: “Tervislik toitumine: Korduma Kippuvad Küsimused”
Paljud arvavad, et elades Itaalias, on väga raske süsivesikute söömisest loobuda, eriti veel siis kui Sinu peres on suured pastasõbrad. Aga uskuge, see polegi nii raske, kui toiduõgimise hood maha matta.