NordenBladet – Maailmas hinnatakse aina enam tervislikke eluviise ning paljud õllesõbrad on vahetanud alkoholi sisaldava õlle alkoholivaba õlu vastu. Kuna alkovabal õllel puudus humala aroom, siis nüüd võivad ka alkovaba õlle sõbrad rõõmustada – Sotirios Kampranis Kopenhaageni Ülikoolist ja ta kaaslased leidsid sellele lahenduse.

Humala aroom hävib, kui õllest alkohol kõrvaldatakse, näiteks kuumutamise teel. Samuti ei jõua humala aroom õllesse siis, kui alkoholi teket vältida käärimist minimeerides, sest aroomi õllesse jõudmiseks on tarvis alkoholi olemasolu, kirjutab teadusajakiri Nature Biotechnology.

Kampranis ja ta kolleeg Simon Dusséaux, kes on koos asutanud biotehnoloogiaettevõtte EvodiaBio, leidsid aastatepikkuste uuringute tulemusel võimaluse panna pärmiseened tootma väikesi molekule nimega monoterpenoidid, mis lõhnavad humala moodi.

Pruulimise lõppjärgus tuleb neid molekule õllesse lisada ja õllel ongi õigem maitse juures. Teadlaste eneste väitel ei ole mitte keegi teine sellise saavutusega varem hakkama saanud.

Uut meetodit katsetatakse juba Taani pruulikodades. Tänavu oktoobriks on kavas kogu Taani õlletööstus vajaliku tehnikaga varustada.

Kampranis ja Dusséaux leiavad, et nende meetodit võiks kasutada ka tavalise õlle pruulimisel, et loobuda kallivõitu aroomihumalast üldse.

Avafoto: Pexels