Neljapäev, aprill 25, 2024

Monthly Archives: september 2020

TAN soovitas valitsusele heaks kiita viis teadus- ja arendustegevuse, innovatsiooni ja ettevõtluse fookusvaldkonda, mille võimendamine aitab oluliselt Eesti arengule kaasa

NordenBladet — Teadus- ja arendusnõukogu (TAN) sai oma tänasel istungil haridus- ja teadusministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ülevaate viiest fookusvaldkonnast, mida plaanitakse täiendavalt toetada teadus- ja arendustegevuse, innovatsiooni ja ettevõtluse arengukava (TAIE) 2021–2035 elluviimisel, ning soovitas Vabariigi Valitsusel need heaks kiita. Nendeks valdkondadeks on:

• digilahendused igas eluvaldkonnas;
• tervisetehnoloogiad ja -teenused;
• kohalike ressursside väärindamine;
• nutikad ja kestlikud energialahendused;
• elujõuline Eesti ühiskond, keel ja kultuuriruum.

„Ootame nendest valdkondadest kiiret arenguhüpet nii teaduses kui ettevõtluses,“ ütles peaminister Jüri Ratas. “Kõik need sfäärid pakuvad lahendusi Eesti olulistele arenguvajadustele ning loovad rohkelt arengu ja ärivõimalusi ning enamusele nendest küsimustest on pööratud tähelepanu ka täna valitsuse poolt heaks kiidetud järgmise aasta riigi eelarve eelnõus,“ lisas ta.

Fookusvaldkondade maht on erinev ning toetatavad tegevused planeeritakse koostöös teadlaste ja ettevõtjatega.  Iga fookusvaldkonna tulemuste hindamise jaoks püstitatakse mõõdikud, mida TAN kavandab arutada järgmise aasta jaanuaris.

TAIE arengukava käsitleb teadus- ja arendustegevust, innovatsiooni ning ettevõtlust kui strateegilist tervikut, mis peab aitama suurendada teaduse ja innovatsiooni positiivset mõju majandusele ja ühiskonna heaolule. TAN andis valitsusele soovituse arutada TAIE-t veel oktoobris.

TANi liikmed avaldasid samuti tunnustust valitsuse otsusele tõsta järgmise aasta eelarves investeeringud teadus- ja arendustegevusse ühe protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Järgmine TANi koosolek on plaanis novembris.

Taust
Teadus- ja Arendusnõukogu (TAN) nõustab valitsust teadus- ja arendustegevuse strateegia küsimustes. Selle esimees on peaminister Jüri Ratas. Nõukogusse kuuluvad veel haridus- ja teadusminister, rahandusminister, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister ning valitsuse nimetatud liikmetena Jaak Aaviksoo, Toomas Asser, Toomas Luman, Gunnar Okk, Mart Saarma, Oliver Väärtnõu, Tarmo Soomere, Toomas Tamsar, Arto Aas, Tiit Land ja Maive Rute.

 

Allikas: Eesti Riigikogu

 

Norra rõõmustab: Harald V vabanes haiglaravilt

NordenBladet – Norra kuningas viibis haiglaravil kolm päeva seoses tekkinud hingamisraskustega. Harald V viidi haiglasse 25. septembril. Koroonaviirust tal ei tuvastatud, kuid teostati täiendavaid terviseuuringuid. Õnneks ei olnud kuninga seisund väga tõsine ja juba 28. septembril lahkus kuningas haiglast.

Veel ei ole avalikustatud, mis võis põhjustada eelnevaid hingamisraskusi.

Viimati oli Norra riigipea haiglas 2020. aasta jaanuaris, mil ta viibis haiglas terve nädala.

Kuningal on olnud erinevaid terviseprobleeme: varasemalt on tunda andnud nooruspõlve jalavigastus ja 2000. aastate alguses läbis Harald V mitu edukat vähioperatsiooni.

Kui 2020. aasta jaanuaris tõstatus küsimus, kas Norra riigipea saab ja soovib oma kuninglike kohustustega jätkata, siis nüüdseks on spekulatsioonid vaibunud  ̶  kuningas on hea tervise juures ja jätkab oma positsioonil.

Erinevalt 2020. aasta jaanuarist naaseb 83-aastane monarh seekord kuninglike kohustuste juurde üsna varsti: juba 4. oktoobril, olles haiguslehel nädal aega. 5. oktoobril on kuningas Haraldil audients mereväe ülemaga. Mõni päev hiljem on ees kohtumine välisministriga ja 9. oktoobril juhib kuningas Riiginõukogu. Siiski kulub veel aega, enne kui armastatud monarh ilmub avalikkuse ette.

 

 

Sensatsiooniline leid parvlaevalt Estonia: laeva keres on suur auk

NordenBladet – 28. septembril linastunud Discovery Networki dokumentaalsari näitab parvlaevast seninägemata kaadreid. Laeva kerest on leitud 4 m pikkune auk, mis oli varasemalt merepõhjas peidus.

Norra Trondheimi meretehnika professori Jørgen Amdahli arvates ei saa välistada, et laevakere kahjustus oli põhjus, mis viis parvlaev hukkumiseni.

Estonia laevavrakki uuriti allveelaeva roboti abil 2019. aasta sügisel.

Uus leid toetab teooriat, et laevakeres tekkis suur auk, mis põhjustas laeva hukkumise.

Parvlaev läks põhja kõigest 55 minutiga. Ainult 137 inimest pääses ja 852 inimest hukkus.

Laev lebab merepõhja savisel pinnal ja on hakanud merepõhjas ümber pöörduma. Laev on liikunud rohkem püsitisse asendisse, mistõttu on muutnud tüürpoordi nähtavaks. Uus avastus tehtigi tüürpoordi osal.

Sukeldumist korraldas ajakirjanik ja filmirežissöör Henrik Evertsson. Sukeldumisel osales ka üks Põhjamaade juhtivaid sukelduseksperte Linus Andersson.

Kui varasemalt ringles teooria, et laeva pardal võis toimuda plahvatus, siis nüüd räägitakse, et augu põhjustas tõenäoliselt üsna suure objekti  väline jõud, mis tungis laeva kerre ja kahjustas terastalasid.

Ametliku versiooni kohaselt oli parvlaev Estonia huku põhjuseks tormise ilma tõttu lahtitulnud vöörivisiir: autotekile sattus vesi, mistõttu laev sattus kreeni ja läks põhja.

Palju laevahuku üleelanud inimestest ei ole siiani laevahuku lõppraportiga nõus: neil on kahtlusi, et lõppraport ei ole kajastanud seda, mida nemad laeval kogesid.

On lootus, et lõpuks selgub tegelik tõde, miks parvlaev Estonia hukkus 28. septembril 1994.

Eesti peaminister Jüri Ratas teatas, et algatatakse laevavraki uus uurimine, mida juhib Eesti Vabariik. Koostööd tehakse ka teiste Põhjamaadega.

 

Allikas: Aftonbladet.se

 

Eesti: Kultuurikomisjon asub kultuuriobjektide rahastamise ideekavanditega tutvuma avalikel istungitel

NordenBladet — Riigikogu kultuurikomisjon koguneb 2. ja 3. novembril avalikele istungitele, et tutvuda komisjonile esitatud taotlustega 29 kultuuriehitise või ehitiste kogumi kohta, mille ehitamist või renoveerimist järgnevatel aastatel Kultuurkapitali vahenditest toetada.

Kultuurikomisjoni esimehe Aadu Musta sõnul annab ettepanekute avalik tutvustamine võimaluse kõigil osapooltel saada terviklik ülevaade sellest, milliste ehitiste rajamist või renoveerimist kultuurivaldkonnas oluliseks peetakse. „Kuna ettepanekuid on Eesti eri piirkondadest, siis loodame, et laiem tutvustamine annab väärt ideid ka teistele võimalikele toetajatele, kel on soovi ja vahendeid suure kultuurimõjuga objektidesse panustada“, rääkis ta. Ta meenutas, et uute riiklikult tähtsate kultuuriehitiste rajamist saab Kultuurkapitali vahenditest hakata toetama prognooside kohaselt alates 2024. aastast, mil eelmiste objektide rahastamine on lõppenud.

Kultuurikomisjoni aseesimees Heidy Purga märkis, et ettepanekute esitlused annavad komisjoni liikmetele võimaluse esitada täpsustavaid küsimusi. „Selleks, et otsustada, milline objekt vajab kindlasti ehitamist või renoveerimist, on komisjoni jaoks oluline ka tööde eeldatava maksumuse kalkulatsioon, võimalikud kaasrahastajad ja partnerid ning nende edasine ülalpidamine ja jätkusuutlikkus,” selgitas ta.

Pingerea kultuuriehitistest ning otsuse objektide kohta, mille ehitamist või renoveerimist toetada Kultuurkapitali vahenditest, teeb Riigikogu kultuurikomisjoni ettepanekul. Eesti Kultuurkapitali seadus võimaldab Kultuurkapitali nõukogul toetada vastavalt pingereale üheaegselt kuni kahe riiklikult tähtsa kultuuriehitise rajamist või renoveerimist.

Kultuuriehitiste rajamiseks ja renoveerimiseks eraldatakse iga-aastaselt 60,6 protsenti Kultuurkapitalile sihtotstarbeliselt laekuvast hasartmängumaksust. 2019. aastal oli laekunud summa suuruseks 8,3 miljonit eurot.

Avalikke istungeid on võimalik jälgida veebiülekandes.

 

Eesti: Padise kloostris tähistatakse esimest korda rändekalade päeva

NordenBladet — Laupäeval, 26. septembril tähistatakse Padise kloostri kõrval ning sees üleilmset rändekalade päeva. Sel päeval on fookuses lõhed, meriforellid, angerjad, tuurad ja teised meie vetes elavat või tulevikus siia naasevad rändekalad.

Rändekaladeks nimetatakse neid kalu, kes kudemiseks vahetavad oma tavalise veekeskkonna teise vastu. Näiteks lõhe ja meriforell tulevad kudema merest jõkke, angerjas vahetab aga magevee just soolasema vastu.

„Rändekalad ehk siirdekalad on tegelikult meile kõigile tuntud populaarsed püügikalad,“ selgitas Kadri Kauksi Keskkonnaministeeriumist.  „Nagu nimigi ütleb, siis need kalad võtavad kudemiseks ette pikki rännakuid ning peavad saama seda vabalt teha. Ometi on kalade teel ees mitmeid tõkkeid, mis nende rändetee kinni panevad. Nii tutvustamegi rändekalade päeval kõigepealt rändekalade hingeelu, aga ka seda, kuidas rändeteid vabaks liikumiseks avada.“

Ürituse korraldajad kinnitavad, et uut ja huvitavat on ühteaegu nii kalavõhikule kui ka kogenud kalastajale. Vooluveekogude tervendamisest ning kalade kasvatamisest ja asustamisest räägivad RMK ja tolle koosseisu kuuluvast Põlula kalakasvanduse spetsialistid. Seaduskuuleka kalastaja õigustest ning kohustustest räägivad Keskkonnainspektsioon ja Keskkonnaamet. Peatselt algava kalakaitsehooaja kohta annab infot Eesti Kalastajate Selts. Praktilisi tegevusi nii suurtele kui väikestele pakuvad Kalanduse Teabekeskuse töötoad.

Lisaks jagab praktilist kalastusinfot ja oma laialdasi kogemusi Martin Meier, kes on röövkalade püügi meeskondlik maailmameister. Teaduslikku elektripüüki demonstreerib kalateadlane Martin Kesler. Putukasidumist ja lendõnge viskeid näitavad ja õpetavad maailmameistrid Ranel Kõmmits ja Dmitri Borovkov ning Birgit Hansson. Kalamehejutte vestab aga kirglik kalamees Mati Vetevool.

Üritus toimub värskelt renoveeritud Padise kloostris, kuhu on laupäeval ka prii sissepääs. „Ürituse asukoht võib esmapilgul tunduda pentsik, aga tegelikult on see otseselt rändekaladega seotud. Padise kloostri asukad on läbi aegade olnud osavad kalastajad ja ka kalasööjad. Arheoloogide sõnul on selle müüride vahel kindlalt söödud teiste kalade hulgas ka angerjat, (meri)forelli ja teisi rändekalu,“ selgitas asukoha valikuid Lääne-Harju valla volikogu esimees Külli Tammur. Koha kasuks räägib Tammuri sõnul ka see, et kloostri ääres voolava Kloostri jõe seisund hetkel kalade rännet ei soosi, kuid sellele ongi juba ka lahendus välja panna.  Keskkonnaamet on esitanud projektitaotluse jõe ja mere ühenduse taastamiseks ehk kaladele rändetee avamiseks. Kohaliku kloostri jõe avamise tagamaid avab kalateadlane Rein Järvekülg.

Rändekalade päeva korraldab Keskkonnaministeerium koos Lääne-Harju vallaga 26. septembril kell 11–15. Partneriteks on RMK ja Kalanduse Teabekeskus. Üritust kaasrahastatakse Euroopa Liidu Struktuurifondist.