Reede, märts 29, 2024

Monthly Archives: september 2019

ELAKi esimees arutab Kaunases Balti ja Poola kolleegidega EL eelarvet

NordenBladet — Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) esimees Anneli Ott osaleb täna Eesti, Läti, Leedu ja Poola parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimeeste kohtumisel Kaunases.

Ott ütles, et kohtumisel osalevate riikide seisukohad järgmise Euroopa Liidu eelarveperioodi küsimuses on sarnased. „Uude eelarvesse on planeeritud ühtekuuluvuspoliitika toetuste vähenemine, mis on tingitud eelkõige Suurbritannia kavast ühendusest lahkuda. Balti riigid ja Poola peavad väga oluliseks, et need toetused oluliselt ei langeks. Koos oleme läbirääkimistel neid seisukohti kaitstes tugevamad.“ Ta lisas, et Eesti kuulub uuel perioodil üleminekupiirkondade hulka, mis võib kaasa tuua omaosaluse tõusu projektides ja toetuste määra languse.

Esimehed arutavadki kohtumisel Euroopa Liidu järgmise eelarveperioodi (2021–2027) läbirääkimiste seisu.

Lisaks arutatakse detsembri alguses Helsingis toimuva COSAC-i ehk Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istungi programmi, kus on suur rõhk kliimateemadel.

Leedulased annavad ka ülevaate Rail Baltica projekti arengust riigis. Koos vaadatakse üle Kaunase raudteesõlm, kus kevadel algas Leedu esimese Rail Baltica raudteelõigu ehitamine.

 

Allikas: Eesti Riigikogu

 

Messil Foto Tallinn kuulutati välja Artproofi stipendiumi laureaat ja Outset Eesti rahvusvahelise ostukomisjoni valitud kunstnikud

NordenBladet – Kuni 29. septembrini on Kai kunstikeskuses avatud Eesti ainus kunstimess Foto Tallinn. Messi avamisel kuulutati välja Artproofi stipendiumi laureaat ja Outset Eesti rahvusvahelise ostukomisjoni valitud kunstnikud.

5000-eurose Artproofi produktsioonistipendiumi pälvis Kristina Õllek. “Kristina projekt oli žürii hinnangul põnev kombinatsioon suureformaadilise fotokunsti ja installatsiooni vahel,” sõnas Artproofi müügijuht Taavi Rekkaro. Kunstnik sai stipendiumi toel produtseerida oma messil esitletava Põhjamere ökoloogiat uuriva uue teosteseeria “Filter feeders, double binds and other silicones” (2019).

Erarahastuse platvorm Outset Eesti toetas messilt Eesti kunstnike teose ostmist, mis kingitakse tuleval aastal rahvusvahelise muuseumi kogusse. Tallinnasse kutsutud rahvusvaheline žürii koosseisus Roos Gortzak (Kaasaegse Kunsti Keskus Vleeshaal), Melanie Bühler (Frans Hals Museum) ja Karin Laansoo (Outset Estonia/Kai kunstikeskus) valis messivalikust välja Mari-Leen Kiipli ja Cloe Jancise teosed.

Mari-Leen Kiiplilt valis žürii videoteose “Fish That Swallows the Earth/ Particles That Dance in the Sunrays” (2018). Žürii liige Melanie Bühler tõstis Kiipli teose puhul esile selle ajakohasust, kuivõrd kunstnik uurib teoses inimese ja looduse vahelist seost. “See teos hõljub popi ja looduse, disko ja muda vahel, vihjates samal ajal ühele kaasaja kõige põletavamale teemale,” kommenteeris ta.

Teine Outseti Eesti ostukomisjoni valik oli foto Cloe Jancise seeriast “Ootamine igaviku seisukohalt” (2019). Žüriile avaldas ennekõike muljet Jancise väljapaneku läbimõeldus ja tundlik kujundus. “Meil oli raske valida kunstniku seeriast ühte teost, kuna tema loodud installatsioon mõjus niivõrd terviklikult. Teoste paigutus toetab igati ka Cloe seeria temaatikat, mis vaatleb täielikkuse igatsust ja ühtesulandumise püüdlusi,” märkis Roos Gortzak.

Etla karm prognoos: Soome majandus jahtub kiiresti, tuleval aastal juba 50:50 languse võimalus

NordenBladet — Soome majandus kasvab käesoleval aastal 1,1 protsenti, järgmisel aastal vaid 0,9 protsenti, prognoosib Soome majanduse teaduskeskus Etla. Seoses suurte laevatellimustega on majandusel tänavu veel hoog sees, aga see raugeb järgmisel aastal ja jääb sõltuma sisemaistest tarbimisest, vahendab Yle.

Etla prognoosi kohaselt suureneb surve riigieelarvele seoses jahtuva majanduse ja valitsuse suurte kulutustega.

Soome majandus läheb tehnilisse langusesse järgmise aasta lõpus 48-protsendilise tõenäosusega. Käesoleval aastal on languse tõenäosus 18 protsenti.

Tehniline langus tähendab majanduse kokkutõmbumist kahel järjestikusel kvartalil.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Soome lotomiljonärid said eile oma raha kätte, aga kõigile seda siiski ei antud

NordenBladet — Paljudel Siilinjärvi elanikel oli eile oluliselt parem esmaspäev, kuna välja maksti 92 miljoni euro suurune Eurojackpoti peavõit. Võitjaid oli kokku 50 ja võidupilet osteti K-Supermarket Herkkupata’st. Kõik võitjad aga oma raha kätte ei saanud, sest pole veel pabereid korda ajanud, vahendab Iltalehti.

Soome lotofirma Veikkaus info kohaselt on kõik võitjad endast teada andnud, aga kõik veel raha kätte ei saanud. Raha said need, kes olid maksuasjad korda ajanud. Osade võitjate puhul on see protsess pooleli.

Need, kellega on asi pooleli, pole veel käinud läbi Veikkause peakontorist. Kiiret võidu lunastamisega pole, seda saab teha aasta jooksul alates võidust. Võidupäev oli 23. august. Kupongi kaotsimineku pärast ei pea ka enam muretsema, sest see on lotofirmasse ära viidud.

Hiiglaslik võit on Ida-Soomes Kuopio ligidal asuva väikse Siilinjärvi asula pöördesse ajanud. Kohalikus lehes on reklaamitud juba 90 000 eurot maksvaid kvaliteetkõlareid. Iga võitja saab endale ligi 1,8 miljonit eurot. Need, kes olid asjad korda ajanud, saavad raha eile pangaarvele. See oli paljude jaoks ilus algus nädalale.

Finnairi lennukist leiti 10 aastat tagasi kott 400 000 euroga, asi lahenes alles nüüd

NordenBladet — Soome leiubüroo Löytötavarapalvelu Oy taotles raha omale keskkriminaalpolitseilt, kes raha konfiskeeris, aga kohus selleks luba ei andnud. Raha leiti 10 aastat tagasi 2009. aasta oktoobris Helsingi-Vantaa lennuväljal lennukist, mis oli tulnud Madriidist ja sõitis edasi Hiinasse. Käsipagasist leiti kott, kus oli 409 760 eurot sularaha, vahendab Ilta-Sanomat.

Raha oli 50- ja 100-eurostes tähtedes ja see oli pandud krõpsupakkidesse ja šokolaaditahvlitesse. Tegemist oli tavalise reisikotiga, mille ühes otsas rattad ja teises otsas käepide. Lennuk oli tulnud Hispaaniast Madriidist ja suundus edasi Hiinasse Pekingisse. Koti omanikuks tunnistati hiljem üks naine, kes oli eemaldatud lennukist juba Madriidis.

Põhjus naise lennukist eemaldamiseks oli asjaolu, et tema pagasi hulgast leiti kohvrid sularahaga. Madriidis aga keegi ei kontrollinud naise käsipagasit.

Koti leidmise kohta avaldati kuulutus, aga keegi sellele järgi ei tulnud. Soome keskkriminaalpolitsei konfiskeeris raha, kuna arvati, et see on seotud kuritegevusega. Nö viimasel tunnil taotles raha omale leiubüroo Löytötavarapalvelu Oy. Büroo tegeleb Finnairi lennukitest leitud asjadega. Ettevõte leidis, et see raha kuulub neile.

Politsei uuris asja kui rahapesu juhtumit. Naise isik saadi teada, aga Hiinas teda üle ei kuulatud. Naine tegeles ettevõtlusega.

Politsei lõpetas asjas uurimise 2013. aastal ja raha konfiskeerimise otsus tühistati. 2014. aasta augustis saadeti omanikule Hiinasse teade, et rahale võib järgi tulla. Anti teada, et kui ta järgi ei tule, läheb raha riigile või leidjale.

Ärinaine rahale järgi ei tulnud. Raha jäi kriminaalpolitsei valdusse pangaarvele. Kott ja riided müüdi maha, kommid ja krõpsud hävitati. Politsei aga keeldus raha leiubüroole üle kandmisest. Leiubüroo andis asja 2015. aasta kevadel kohtusse. Kohus lükkas aga aasta tagasi taotluse tagasi. Nüüd jäi ka Helsingi ringkonnakohus politsei poolele. Kohus leidis, et kuigi raha leidis leiubüroo, siis anti see üle politseile ja politseil pole seaduse järgi kohustust seda tagasi anda, kui omanik rahale järgi ei tule. Kohus asus seisukohale, et raha jääb sellele, kellele see on üle antud, praegusel juhul politseile ja riigile.