Teisipäev, märts 19, 2024

Monthly Archives: november 2017

TOP10 2017. aasta populaarseimad lastenimed + nimede tähendused!

NordenBladet – See nimekiri ei sisalda mitte ainult kümmet lõppeva aasta kõige populaarsemat lapse nime, vaid annab infot ka nende päritolu ja tähenduse kohta, edastab Boredarticles.com. Pidage meeles, et sageli on inimese nimi see, mis tema kohta informatsiooni jagab ja esmamulje kujundab.

1) Emma
Nimekirja esimene on Emma. See klassikaline nimi on ladina päritolu ja olnud kogu maailmas kasutuses juba palju sajandeid. Emma tähendab “tervik” või “universaalne” ehk “üldkehtiv”.

2) Liam
Järgmine nimi on Liam. Iiri versioon vanast germaani nimest. Tegelikult tuletis nimest William, mis lahti kirjutatuna tähendab wil (iha) ja helm (kiiver). Kokku panduna tähendab William tugeva tahtejõuga sõjameest.

3) Noah
Kolmas nimi on samuti poisslapse nimi – väga pikkade traditsioonidega Noah. Noah on heebrea nimi ja esineb Piiblis. Seda võib tõlkida kui “trööst” või “puhkus”.

4) Olivia
Neljanda nimega jõuame taas tüdrukuteni. Olivia on väga populaarne nimi, mis tuleneb ladina keelest ja on suguluses sõnaga “oliiv”.

5) Ava
Aval on paar erinevat päritoluliini. Ladina keeles tähendab see “lindu”. Heebrea versioon samast nimest, Eva või Chava, tähendab “elu”.

6) Isabella
Isabella võib küll tunduda Itaaliast või Hispaaniast pärineva nimena, kuid tegelikult on ka see nimi pärit Piiblist. Heebrea keeles tähendab Elisheva “Jumal on täiuslik” või “Jumal on mu tõotus”. Isabella variatsioon on nimi Bella, mis tähendab “ilus”.

7) Sophia
Sophia on klassikaline tüdrukunimi, mis arvatakse pärinevat Hispaaniast, kuid tegelikult on Kreeka päritolu. Sophia tähendab kreeka keeles “tarkus”. Seda nime kirjutatakse variatsioonina ka Sofia.

8) Elijah
Poisinimi Elijah pärineb samuti heebrea keelest. See tähendab “mu Jumal on Jahve”. Selle nime variandid on Eli või Elisha.

9) Logan
Poisslapse nimi Logan seostub paljudel šotlaste perekonnanimega. Selle juured peituvad keldikeelses sõnas “lagan”. Tänane populaarne eesnimi tähendab “väike nõgu” või “väike nõgusake”.

10) Mia
Kümnes nimi on taas tüdrukunimi, Mia. See lihtne, kuid ilus nimi pärineb samuti ladina keelest ja sellele omistatakse mitmeid tähendusi. Mia võib tähendada “lapseks soovitud” või “minu”. Kahjuks tähendab see ühtlasi ka “mõrudust”.

Avafoto: NordenBladet
Allikas: Elu24

Soome valitsus hakkab Euroopa Liidus ajama kellakeeramise-vastast kampaaniat

NordenBladet — Nii nagu kunagi eestlased NSV Liidus, hakkavad soomlased ajama Euroopa Liidus kellakeeramise-vastast kampaaniat. Selleks võeti kellakeeramise-vastane eelnõu Soome parlamendi päevakorrast maha ning Soome valitsus läheb selle asjaga Brüsselisse.

Soome parlament Eduskunta asus kellakeeramise-vastast rahvaalgatust üksmeelselt toetama, aga sellega edasi minna ei saa, sest seda reguleerib Euroopa Liidu vastav direktiiv, vahendab Yle.

Soome valitsus hakkab nüüd taotlema, et Euroopa Liidus muudetaks ühtselt nn suveajadirektiivi. Ettepaneku kohaselt peaks kõik elama pidevalt ühes ajas.

Soomes ühines kellakeeramise-vastase rahvaalgatusega ligi 70 000 inimest. Kellakeeramise lõpetamise vajadust põhjendatakse inimeste tervisega, kuna on ära tõestatud, et kellakeeramine toob kaasa südamerabandusi ja see pole naljaasi. Lisaks põhjustab kellakeeramine inimestel unehäireid.

Seoses kellakeeramisega meenutati, et Soome on olnud varem ise üks kellakeeramise pooldajaid. Samas märgitakse, et nüüd on õige aeg tehtud vead parandada.

Kellakeeramine on maailmas väikse osa, põhiliselt Lääneriikide eripära. Suuremas osas maailmast, sealhulgas valdavas osas Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas ei toimu mingit kellakeeramist.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Soomlaste üürivõlad kasvavad – maksehäireregistris juba 50 000 üürivõlglast!

NordenBladet — Soomlaste üürivõlad on hakanud viimastel aastatel kasvama. Soomes on maksehäireregistris juba 50 000 üürivõlglast. Helsingis on üürnikel keskmiselt tasumata 3000 eurot ja Espoos 3700 eurot. See tähendab, et maksmata on mitme kuu üürisummad, vahendab Helsingin Sanomat.

Maksehäiretega inimeste hulk on Soomes alates 2014. aastast kasvanud 50 üle protsendi.

Maksehäiretega inimestel on üha raskem leida omale üürikorterit. Paljud üürileandjad kontrollivad eelnevalt üürniku tausta.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Soomlased leiutasid viisi, kuidas elektrist ja õhust toitu toota

NordenBladet — Soome teadlased on leiutanud viisi, kuidas elektrist ja õhust inimestele toitu toota. See avastus tõotab kaotada paljude inimeste näljamure. Tegemist on Lappeenranta ülikooli ja tehnoloogia uurimiskeskuse VTT ühisprojektiga, mille käigus õpiti kasvatama üherakseid mikroobe, mis sisaldavad 50 protsendi ulatuses valku. Avastuse abil on võimalik toitu toota ükskõik millest, kui on olemas piisavat energiat, näiteks päikse näol, vahendab Helsingin Sanomat.

Tegemist on samalaadse mikroobidest toodetud toiduga nagu Quorn, mida müüakse ka Soomes. Erinevus võrreldes varasemaga on see, et uus meetod ei nõua mikroobide toitmist suhkruga nagu seda varem on tehtud. Mikroobid tarvitavad toiduks ainult vesinikku ja süsihappegaasi, mida saadakse õhust.

Vesinik saadakse õhus sisalduvast veest. Veest vesiniku eraldamiseks vajatakse elektrit. Ent elektergi saadakse õhust, kui kasutada päiksepaneele või tuulikuid. See tähendab, et toitu on võimalik toota ükskõik millest, kui on olemas õhku ja taastuvat energiat.

Tulevikus pole maamajanduses enam maad vaja, kommenteeris avastust Lappeenranta ülikooli professor Jero Ahola. Lahendus võib kaotada maailmast toidumure. Lahendus ei sõltu ilmast, mistõttu aitab see korvata kliimamuutuse riske.

Lisaks vesinikule ja süsihappegaasile on vaja veel mõningaid aineid, millest mikroobid koosnevad, näiteks lämmastik. Seda saab samuti õhust. Lisaks on vaja veel väikses koguses mikroelemente nagu fosfor, väävel, kaalium, mangaan ja kaltsium. Neid aineid kasutatakse põllumajanduses väetisena.

Praeguseks on teadlased tootnud ainult purgitäie mikroobe. Järgmine samm on mikroobidest toidu tootmine. Seade võiks toota päevas 5 kilo mikroobe, millest saab 2,5 kilo toitu. Kogu tehnoloogia algusest lõpuni võiks valmis saada 5-10 aasta pärast.

Selline lahendus pole päris uus, seda on uuritud juba 1960ndatel aastatel. Nii USA kui NSV Liit otsisid võimalusi toidu tootmiseks kosmoses süsihappegaasist. Need uuringud jäid aga pooleli.

Teadaolevalt pole maailmas ühtegi teist teadlast, kes selle asjaga praegu tegeleks. Teadlased on enda toodetud toitu juba maitsnud ja see oli täiesti maitsetu.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Selline on Kagu-Soome piir

NordenBladet — Ajal, kui Eesti ehitab kümnete miljonite eurode eest välja kõrget piiritara Venemaaga, on Soome ja Venemaa vaheline piir Kagu-Soomes küllalt tagasihoidlik.

Soome piirivalve on pannud Twitterisse üles värske pildi Kagu-Soome piirist. Piiri eraldab madal okastraataed ning metsasiht.

Kaakkois-Suomen raja on Twitter

Uusi viikko edessä, hyvää maanantaita kaikille. #kaakkoisraja

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT