Reede, aprill 26, 2024

Monthly Archives: november 2016

4 viisi, kuidas kõndimine pikendab eluiga kuni 9 aasta võrra

OHMYGOSSIP – Elustiili muutmiseks pole alati vaja kalleid harrastusi. Piisab juba sellest kui rohkem jalgsi kõndida.

Väikesed lapsed juba maast madalast liikuma! Loe, mis on soovituslik päevane liikumisnorm

OHMYGOSSIP — Kuna laste elukeskkond on viimase kümne aasta jooksul oluliselt muutunud, on uued ka liikumissoovitused. On täheldatud, et juba pisikesed lapsed, kes muidu palju liikusid, istuvad nüüdisajal pikemalt paigal kuigi liikumine on neile loomulik tegevus.

Kui vanasti soovitati päevas liikuda vähemalt kaks tundi, siis nüüd on see number muutunud kolme tunni peale, aga sedasi, et mõju oleks erinev. Liikumine peaks koosnema rahulikust liikumisest, mõõdukast liikumisest ja tempokast liikumisest. “Laps vajab mitmekülgset liikumist,” räägib Arja Sääkslahti Iltalehtile.

Piisavalt mitmekülgne liikumine toetab lapse normaalset kasvu ja arengut. Liikumine aitab arendada motoorseid oskusi, füüsilist funktsionaalsust, erksust ja mälu. See mõjub hästi, kui lasta lapsi mängima koos erinevas keskkonnas.

“Teiste lastega koos liikumine arendab sotsiaalseid oskusi, mõjub hästi tervisele, sisendab sportlikku elustiili,” kirjeldab Soome haridus- ja kultuuriminister Sanni Grahn-Laasonen.

Soovituslik kolme tunnine liikumine eeldab koostööd. Kui näiteks päevasel ajal lastehoius liikumisest ei piisa, võiks pere minna õhtusel ajal koos kas jalutama või jalgratta sõidule. “Pere on oluline eeskuju,” tuletab Sääkslahti meelde. Aktiivne elustiil omandatakse eelkõige kodust.

Soovitatakse vältida üle tunni aja pikkust paigalistumist. Asendeid oleks hea vahetada iga natukese aja tagant. Siiski on oluline piisavalt puhata ja ka magada ning tervislikult toituda.

Huvitavaid fakte:
Vaid 10-20% eelkooli ealisi lapsi liigub vastavalt kehtivale soovitusele
Pered kasutavad päevas alla poole tunni ühist aega, et seda aktiivselt veeta
Lapse päeva sisse võiks soovituslikult kuuluda tund aega tempokat liikumist ja kaks tundi mõõdukat liikumist.

Avafoto: PantherMedia / Monkeybusiness Images/ Scanpix

 

Naised, just selles kohas paluvad enamik mehi naise kätt!

OHMYGOSSIP — Kõik on näinud filme, kus paar istub restoranis ja naine leiab magustoidust teemantsõrmuse ning mees langeb romantiliselt ühele põlvele. Päriselus asjad nii romantilised siiski ei ole.

Tõsi, eks ole ka neid õnnelikke naisi, kellele tehakse filmilik abieluettepanek, kuid enamik peaksid oma ootusi siiski veidikene vähendama. Nimelt selgus Suurbritannias läbi viidud uuringust, et mehed ei ole sugugi nii romantilised kui filmidest mulje võib jääda, kirjutab veebiportaal Pretty 52.Uuringu järgi eiras tervelt 49 protsenti mehi üliromantilist abieluettepaneku tegemist ja valis hoopis veidi lihtsama viisi. Nimelt restorani, päikeseloojangu või mõne muu romantikat tulvil koha asemel palub enamik mehi oma naise kätt kodus telekat vaadates ja sedagi suhteliselt möödaminnes.Ainult üks kolmandik meestest on need, kes laskuvad ühele põlvele ning muudavad abieluettepaneku romantiliseks. Samuti on need mehed enamasti eelnevalt naise isalt kosimiseks luba küsinud.


Avafoto: PantherMedia/ Dmitriy Shironosov/ Scanpix
Allikas: Õhtuleht

Iga kolmas koolitüdruk kannatab korduva peavalu all. 5 asja, mida sel puhul jälgida!

OHMYGOSSIP — Peavalu on koolilaste seas levinud probleem. Arvatakse, et üks kolmandik üle 10-aastastest tüdrukutest kannatab korduva peavalu käes – veerand osa poistest kogeb samu muresid.

Peavalu on kõige levinum neuroloogiline sümptom ja esineb kõikides vanuserühmades. Kooliealistel lastel ja noorukitel on kõige levinumateks peavalu tüüpideks pingepeavalu ja migreen. On oluline kindlaks teha, millest peavalu alguse sai ja millist tüüpi see on.

“Kui laps kaebab vaid aeg-ajalt kerge peavalu üle ja see möödub peale õues olemist, söömist või pikutamist, on tegu tavaliselt pingepeavaluga. Olukorda saab leevendada rahulikult kodus olemisega,” ütleb neuroloogia eriarst Harri Hirvonen Iltalehtile.

“Kui peavalu muutub tugevaks ja väljakannatamatuks, võib tegu olla migreeniga,” lisab arst.

Tüdrukutel algab migreen tavaliselt teismelistena, seoses hormoonidega. Ka poistel võib esineda migreeni juba enne teismelise iga. Peavalu taustaks võivad olla ka psühholoogilised põhjused nagu näiteks kooliga seotud stress ja kiusamine. Enamik põhjused on aga siiski seotud kehaga, kus koolitöid tehakse asendis, mis lisab kaelale palju pinget.

“Kui lisaks koolipäevale ja kodutöödele veedetakse aega ka nutiseadmes, ongi peavalu kerge tekkima,” kommenteerib Hirvonen.

Peavalu võib leevendada füüsiline liikumine ning ekraani taga olemist võiks piirata kahe tunnini. Peavalu teket aitab ära hoida ka regulaarne söömisharjumus ja korralik uni. Migreeni puhul on vajalik olla rahulikus, hämaras ja jahedas ruumis. Kui peavalu muutub tihedaks nähtuseks ja häirib igapäevaelu, on oluline pöörduda arsti juurde ja murest rääkida. Peavalu diagnoosimist alustatakse põhjaliku vestluse ja tagamaade uurimistega. Kui peavalule lisandub ka palavik, tuleb kiiremas korras pöörduda arsti juurde.

Lapsevanem, hoia meeles need 5 asja:
1. Peavalusid on erinevaid. Hoia oma lapsel silm peal, kui ta kannatab peavalu all.
2. Kui peavalu on ühekordne ja mööduv ning ei takista lapsel mängimist, võib olukorda jälgida rahulikult ka kodus ning ei pruugi olla vajadust arsti juurde pöörduda.
3. Kui valu on tugev ja esineb tihti, oleks otstarbekas pidada nõu arstiga.
4. Piisav liikumine, regulaarne söömine ja hea uni ennetab peavalusid.
5. Tugev peavalu, mis on halvav või tuimaks tegev, nõuab alati kiiret arsti sekkumist.

Avafoto: PantherMedia / Monkeybusiness Images/ Scanpix

 

 

4 tarkustera naistelt oma keha kohta: Tselluliit on osa minust ja ma armastan seda

NordenBladet — Suurbritannia raskustõstjate ajakiri avaldas septembris fotosarja tavalistest, ehtsatest naistest, kes poseerisid ihualasti. Kampaania eesmärk on ülistada tõelist naise keha, vahendab The Independent.

“Positiivne oma kehaga” on mõiste, mille eest paljud kuulsused viimaste aastate jooksul võidelnud on. Püütakse juhtida tähelepanu asjaolule, kui ebareaalsed moemaailmas nähtud iluideaalid näivad.

Lehe sõnul on väljenägemisega seotud surve ja rahulolematus tekitanud mõlemas sugupooles ahistust. Uuringu tulemusena selgub, et ligi 60% Suurbritannia meestest, kui naistest on oma keha osas rahulolematud. Lausa nõnda, et osad ei vaata alasti olles enam peeglissegi. Küsitluses osales 2000 inimest.

Alljärgnevalt on tuntud naiste arvamused oma keha suhtes:

Ashley Graham
“Tselluliit, ma ei ole unustanud sind. Ma armastan sind hoolimata sellest, et hõlmad kogu mu tagumise osa. Oled osa minust ja ma armastan sind.”

Mindy Kaling
“Välimuse kohta käivad solvangud ei saa olla need, mis haavavad sind kõige enam. Kui mul oleks tütar, siis õpetaksin talle need sõnad. Liiga palju naisi tunneb end enam solvatuna seetõttu, kuna neid kutsutakse paksuks, kui seetõttu et neid kutsutakse lolliks või sobimatuks juhiks.”

Tess Holiday
“Ära kunagi võrdle end teistega, vaid tähista, et oled just selline nagu oled.”

Danielle Brooks
“Mulle ei pruugi alati meeldida see, mida näen, aga mul on alati õigus muuta oma suhtumist kehasse.”

Avafoto: PantherMedia / Erik Reis/ Scanpix

 

Save

Save

Save

Save