NordenBladet – Edu ja edukus on erinevate inimeste jaoks erineva tähendusega. Ambitsioonika inimese jaoks ei tähenda see ainult ametikõrgendust või unelmate kodu, vaid pidevat takistuste ületamist ning uute ülesannete seadmist ja lahendamist. Kuigi edukust võib defineerida mitmel moel, on põhitõed siiski samad. Selleks, et midagi saavutada tuleb tegutseda ning eeskätt seada endale selged ja lihtsalt sõnastatavad eesmärgid. 

1. PLAAN – iga edu saladus on kõigepealt hästi läbimõeldud plaan. Ilma plaanita tormad asjata pea laiali otsas ringi. Võta aega, et mõelda kus oled praegu, kuhu tahad jõuda ning milliseid samme peaksid selleks astuma.

2. TEADMISED – Õppimine võiks olla elukestev. Tunne elu vastu huvi, ole uudishimulik, loe, külasta näitusi, messe ja konverentse ning arenda ennast pidevalt. Sa otsid alati võimalusi, kuidas end paremaks muuta. Tead, et oled enamaks suuteline ja pingutad selle nimel.

3. AEG ON KULDA VÄÄRT – Kasuta oma aega efektiivselt! Õpi oma aega jagama ja planeerima ning väldi tegevusi, mis sind sihile ei vii. Samas ära muutu robotiks, sest alati on vaja aega ka endale, lähedastele ning puhkuseks. Ka puhkus on osa efektiivsest ajakasutusest. Ilma puhkamata ei suuda sa keskenduda töö ajal.

4. ÄRKA VAREM KUI TEISED – Kas mõtled vahel, kuidas mõni inimene jõuab päeva jooksul nii palju ära teha. Tegelikult ei ole siin mingit suurt saladust. Suur osa edukaid inimesi ärkavad lihtsalt väga varakult. Iga päev kasvõi 1-2 tundi varem ärkamine annab sulle suure ajalise eelise!

5. TEGELE OMA ISELOOMUGA – Halva iseloomuga inimesed ei meeldi kellelegi ning kehva iseloomuga inimestega ei soovita ka koostööd teha. Ole lahke, aus ja usaldusväärne. Ära hooli ja huvitu vaid enda tunnetest. Austus ja viisakus teiste vastu avab sulle rohkem uksi kui sa arvata oskad. Ole enesekindel, aga mitte ülbe. Enesekindlus eristab sind teistest, kes ei usu oma potentsiaali. Kui usud, et sa suudad kõikide asjadega toime tulla, siis see on esimene samm oma soovide realiseerimise suunas. Samas ei tohi kunagi muutuda liiga enesekindlaks, see on häiriv ning segab sul ennast kõrvalt analüüsimast.

6. OLE ISETU – ehk teisisõnu ära ole egoist! Paljud edukad äriideed on alguse saanud soovist teisi aidata. Kui hoiad sellest soovist kinni, siis võid elus veel kaugele jõuda. Tahad alustada oma äri? Mõtle, kuidas saaksid teistele kasulik olla ja tee sellega algust. Sinu soov teisi aidata võib lõpuks sulle endale palju kasu tuua.

7. DISTSIPLIIN JA JÄRJEPIDEVUS – Enesekontroll, kannatlikkus ning järjepidevus viib tihti inimesed kaugemale kui suur anne ja eelised. Kõik kukuvad, ent neid, kes ei väsi tõusmast, on vähem. Ära murdu, mõtle asjad uuesti läbi, vajadusel tee väikseid muudatusi ning rühi oma unistuste suunas edasi! Oled inimene, kes oskab takistusi ületada. Sa liigud muudkui edasi ega lase ühelgi takistusel end peatada. Allaandmine pole sulle omane.

8. LEIA MOTIVATSIOON – Ilma kireta on kõike raskem teha. Selgita välja, mis sind sütitab ning inspireerib ning kasuta seda enda motiveerimiseks. Veel parem soovitus on aga see, et tegelegi võimalusel vaid nende asjadega, mis sulle tõsiseslt huvi pakuvad.

9. ÄRA KRITISEERI – Inimesed, kes teisi taga räägivad, kõiges negatiivset näevad ning kritiseerivad on enamasti tühjad targutajad. Selle asemel, et oma ego näiliselt teiste väiksemaks tegemisega tõsta, muuda ennast suuremaks ja armastusväärsemaks. Edukas inimene on hea diplomaat, ning aus partner.

10. VAHEL TULEB MÕNEST ASJAST LOOBUDA – Mõistad, kui oluline on vahel öelda “ei”. Sa ei karda inimestele eitavaid vastuseid anda. Tead, et madalatele prioriteetidele eitavalt vastamine lubab sul kõrgematele prioriteetidele vastata jaatavalt.

11. EI KARDA NEGATIIVSET TAGASISIDET –  Sa ei kohku, kui keegi ütleb sulle midagi negatiivset. Teed vahet pahatahtlikku kadedusest ajendatud solvamise ning tegelikult õige (mis siis et negatiivse) märkuse vahel.

12. HOIAD TERVIST – Hoolitsed oma tervise eest, sest tead, et ilma terviseta pole edu, tarkuse ja jõukusega midagi peale hakata. Seega üritad süüa, magada, juua ja hingata tervislikult nii palju kui vähegi võimalik.

Avafoto: Pexels

Loe ka:
Vaata järgi, kas oled VAIMSELT TUGEV ISIKSUS + 15 asja, mida enesekindlad inimesed kunagi ei tee!