NordenBladet — Järgmise poole aasta jooksul tehakse Soomes hulgaliselt varjupaigaga seotud otsuseid, mistõttu saavad tuhanded inimesed väljasaatmisotsuse ja nende jaoks lisatakse kohti väljasaatmiskeskustes.

Kõigis Soome väljasaatmiskeskustes on kokku 108 kohta. Lappeenrantas asuvasse Konnunsuo väljasaatmiskeskusesse tehakse olemasolevale 40 kohale lisaks veel 28 kohta, vahendab Yle.

Uued ruumid tehakse ümber endistest Konnunsuo vangla kambritest, mida on juba varem väljasaatmiseks kasutatud. Nüüd võetakse kasutusele kolm lisakorrust. Et ruume vanglast eristada, riputatakse seintele kunstikooli õpilaste maale ning hoovi tulev jalgpalliväljak.

Viimasel ajal on väljasaatmiskeskused olnud üle Soome kõik täis. Olude sunnil on kasutatud ka politsei arestimaju. Lähiajal võib aga olukord muutuda veelgi pingelisemaks.

Väljasaatmiseks läheb kohti rohkem vaja, kuna varjupaigataotlejate vastuvõtukeskustes olevad inimesed saavad lähiajal massiliselt väljasaatmisotsuseid. Praegu ootab vastust kaebusele ligi 8000 varem negatiivse otsuse saanud varjupaigataotlejat. Kui need otsused tulevad, läheb Soomes suuremaks väljasaatmiseks.

Juba praegu on vastuvõtukeskustes suur hulk inimesi, kelle õigus Soomes viibida lõppeb lähiajal. Selliseid inimesi on paar tuhat, kes saavad lähema poole aasta jooksul väljasaatmisotsuse. Need inimesed peavad vastuvõtukeskustest lahkuma 30 päeva jooksul. Kõik arvatavasti ei lahku Soomest ning jäävad maale edasi illegaalidena.

 

 

Avafoto on illustreeriv: Soome, Helsingi (NordenBladet)
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT