NordenBladet — Vähktõve väljaselgitamine vereanalüüsiga ei ole just kõige uuem avastus, aga teadlased on astunud sammukese arengus edasi, vahendab BBC.

Johns Hopkins´i ülikooli teadlased leiavad, et vereanalüüsiga on värhtõbe juba algstaadiumis võimalik avastada ning see teadmine päästab elusid. Uurijate The Cancer Seek Test (vähi avastamise test – toim.) tuvastab mutatsioone 16 erinevas geenis, mis esinevad vähis ja kaheksas valgus, mis vähist vabanevad. Vereanalüüs viidi läbi umbes tuhandel patsiendil, kes olid haigestunud munasarja-, maksa-, kõhu-, soole-, kopsu- ja rinnavähki. Testi abil leiti 70% vähki.

“See võib avaldada suurt mõju vähktõve suremusele,” kirjeldab uurimisrühma arst Cristian Tomasetti.

Mida varem vähk avastatakse, seda paremad tulemused on ravimisel. Näiteks kõhunäärmevähi sümptomeid on raske tuvastada ja seetõttu jõuab see enne avastamist levida ka kaugematesse organitesse. Teadlaste poolt välja töötatud vereproov on ainulaadne, kuna see avastab dna-mutatsioone kui ka valke. Sel katsel on väga suur potensiaal ja arendamist jätkatakse veelgi. Teste plaanitakse teha nüüd ka inimestel, kes pole haigestunud – loodetakse edule.

Avafoto: NordenBladet
Allikas: Iltalehti.fi