NordenBladet — Eesti Konservatiivne Rahvaerakond toetab riigikogus esimesele lugemisele tulnud eelnõu, mis muudab vanemahüvitise skeemi paindlikkumaks ja loob paremaid võimalusi töö- ja pereelu ühitamiseks.

Eelnõu kohaselt pikeneb isapuhkus seniselt 10-lt päevalt 30-le ja isadele antakse täiendav 30-päevane õigus vanemahüvitisele: senisele 18 kuu pikkusele vanemahüvitise perioodile lisandub veel üks – spetsiaalselt isale mõeldud – kuu.

Paindlikumaks muutub ka vanemahüvitisega samaaegse tulu teenimine. Kui vanema tulu ühes kalendrikuus jääb alla 1544 euro, siis alates 2018. aasta 1. märtsist tema vanemahüvitist enam ei vähendata. Seni on hüvitise vähendamise sissetulekupiiriks olnud 470 eurot. Samuti saavad vanemad edaspidi ise otsustada, kas ja kuidas nad soovivad vanemahüvitise saamist lapse esimesel kolmel eluaastal peatada ja taasalustada.

Eelnõu muudab jõustumise korral ka vanemahüvitise arvutamise aluseks olevat perioodi – edaspidi arvestataks vanemahüvitist rasedusele eelnenud 12 kuu alusel.

Samuti kehtestataks kolmikute ja enamaarvuliste mitmike toetus, mis on 1000 eurot kuus ühele vanemale kuni laste 18-kuuseks saamiseni. Uue toetuse eesmärk on võimaldada mitmike vanematel palgata laste eest hoolitsemiseks abiline perioodil, mil vanemad seda abi kõige enam vajavad.

„Lapsed on Eesti suurim ja kalleim vara. Kogu muu poliitika ei ole midagi väärt, kui ta ei toeta meie rahvus- ja iibepoliitikat. Seepärast oleme valmis toetama valitsuse eelnõu, mis hõlbustab laste kasvatamist,“ ütles Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Martin Helme.

 

Allikas: Eesti Riigikogu