NordenBladet — Praegu leviva ahvirõugeviiruse uue variandi puhul pole veel täpsemalt teada, milline on selle peamine levimisviis, ütleb Soome terviseameti peaarst Leif Lakoma. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas Aafrikas leviva ahvirõugete viiruse ülemaailmseks tervisehädaolukorraks. Viimastel kuudel on viirus Kesk-Aafrikas kiiresti levinud, vahendab Iltalehti.

Nüüdseks välja kuulutatud hädaolukord puudutab 1. tüübi ahvirõugete viirust, mida seostatakse suurema suremusega kui 2022. aastal puhkenud ahvirõugete epideemiat, kus viirus esindas tüüpi 2.

Lakoma sõnul on praegu leviva viiruse info osas õhus veel palju ebakindlust.

Ahvirõuged on traditsiooniliselt olnud zoonoos, mis tähendab, et see kandub loomadelt inimestele. Nakatumine võib tekkida näiteks surnud või elusate metsloomade käitlemisel, ütleb Lakoma.

Lisaks loomadele võib haigus edasi kanduda ka inimeselt inimesele. Eelmise, 2023. aasta lõpus leiti esimest korda, et 1. tüübi viirus levib sugulisel teel. Varem pole selliseid tähelepanekuid olnud.

Seksuaalne levik oli eelmise ahvirõugete epideemia peamine levikuviis.
Siiani on aga ebaselge, milline on seksi kaudu leviku tähtsus selle viiruse jaoks. Näiteks Kongos on väga suur osa haigetest lapsed, mis muidugi räägib sellest, et seksi kaudu edasikandumine poleks peamine levimisviis, ütleb Lakoma.

Eelmise ahvirõugete epideemia puhul ei olnud viirus eriti ühelt inimeselt teisele nakkav, kuid eeldas põhimõtteliselt intiimset ja lähedast kontakti.

Eelmise, 2. tüübi ahvirõuged levisid peamiselt meestevahelise seksi kaudu ja seetõttu soovitatakse Soomes vaktsineerida neid mehi, kellel on palju juhuslikke meessoost seksuaalpartnereid.

Lakoma sõnul pole täpsemalt teada, miks viirus levis just meestevahelise seksi ajal. Nakatumisi esines aga ka heteroseksuaalide hulgas ja peresiseselt, kui pereliikmed olid omavahel tihedas kontaktis.

Avafoto: Unsplash

Vaata ka:
KEDA tuleks vaktsineerida kardetud ahvirõugete vastu – nemad on riskirühmas