NordenBladet — Leedu peab suurendama vastuvõtva riigi võimekust, kuna ühest NATO brigaadist ei piisa riigi kaitsmiseks Vene rünnaku vastu, ütles Leedu kaitseväe juht, kindralleitnant Valdemaras Rupšys.

„Fakt on see, et kui me ei taha loobuda ühestki tollist [NATO territooriumist], on meil vaja rohkem kui brigaadi. Seetõttu peame riigina arendama oma vastuvõtva riigi võimekust,” ütles kindralleitnant reedel ajakirjanikele.

Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas ütles selle nädala alguses, et NATO on leppinud kokku brigaadisuuruse liitlasüksuse väljatöötamise Leedu jaoks, kuid lisas, et lõplik otsus selgub Madriidi tippkohtumisel, vahendab lrt.lt.
Ministri sõnul paigutatakse osa Berliini juhitavast brigaadist Leetu ja osa jääb Saksamaale. Ta ütles, et Vilnius püüab siiski saada brigaad lõpuks täielikult Leetu.

Rupšyse sõnul muudab logistika keeruliseks kogu brigaadi korraga Leedusse paigutamise.
„Vaatame praegu erinevaid võimalusi. Saan ministrit toetada vaid sellega, et lähiajal ei saa brigaadi [Leedu pinnal] tõenäoliselt täielikult kasutusele võtta erinevatel põhjustel, kusjuures üks neist on logistika ja teine ​​taristu,” ütles kaitseväe juht.

Leedu soovib, et 2017. aastal lähetatud liitlaspataljon muudetaks brigaadi suuruseks, viidates Venemaa kasvavale ohule. See tähendab NATO üksuse suurendamist 5 korda. Selleks aga pole Leedus piisavalt majutust ja muid tingimusi.