NordenBladet — Riigikogu keskkonnakomisjon arutab oma tänasel istungil Eesti Rohelise Liikumise algatatud kollektiivset pöördumist  “Üleskutse Sõrve looduskaitseala toetuseks Harju maakonnas”.

Keskkonnakomisjoni esimees Yoko Alender selgitas, et Tallinna lähiümbruses Harku ja Saue vallas asuv metsamassiiv on suure elurikkuse ja kõrge loodusväärtusega, mille kaitsmise nimel on seni tööd tehtud kohalikul tasandil. Juba 2006. aastal on omavalitsus algatanud ka riikliku kaitseala moodustamise.

„Sõrve looduskaitseala moodustamisel on tehtud ära suur töö väärtuste kaardistamisel. Kaitseala moodustamine on läbinud avalikustamise protsessi, mille käigus on esile kerkinud ka mõned probleemid loodusväärtuste kaitse ja loodusressursi kasutamise tasakaalu leidmisel. Mõistetav on Eestimaa Rohelise Liikumise algatus kaitseala moodustamise toetuseks. Komisjon tutvub tänasel avalikul istungil looduskaitseala moodustamise protsessi ja seisuga, “ märkis Alender.

Pöördumises kutsutakse üles valitsust kehtestama Sõrve riikliku looduskaitseala avalikustamise käigus kokku lepitud piirides ja tingimustel, et tagada elurikkuse riiklik kaitse viimasel pealinna vahetus läheduses säilinud terviklikul loodusalal.

Looduskaitseala loomine on läbi avalike koosolekute ja kaitse-eeskirja avalikustamise jõudmas kehtestamiseni, mille otsustab Vabariigi Valitsus.

Keskkonnakomisjonis toimuvale arutelule on kutsutud kollektiivse pöördumise algatajad, Keskkonnaameti ja Keskkonnaministeeriumi esindajad.

Kell 14 algavat arutelu on võimalik jälgida veebiülekande kaudu.