NordenBladet — Riigikogu esimees Jüri Ratas on koos Läti ja Leedu ametikaaslastega ametlikul visiidil Rootsis tähistamaks Rootsi ning Eesti, Läti ja Leedu vaheliste diplomaatiliste suhete taastamise 30. aastapäeva.

Visiit algab täna piduliku seminariga Rootsi parlamendis Riksdagis ja parlamentaarsete  kohtumistega. Homme kohtuvad Eesti, Läti ja Leedu parlamendi esimehed Tema Majesteedi Rootsi Kuninga Carl XVI Gustafiga.

Visiidi raames kohtutakse ka Rootsi kaitseministri Peter Hultqvisti ja välisministri Ann Lindega ning Stockholmi linnavolikogu esimehe Cecilia Brinckiga. Veel külastatakse Rootsi relvajõude Enköpingis ja Uppsala Ülikooli. Samuti kohtutakse Uppsala maavanema Göran Enanderiga.

Laupäeval asetab Eesti delegatsioon pärja parvlaeva Estonia katastroofis hukkunute mälestuseks püstitatud memoriaali jalamile Stockholmis Djurgårdenil ja Eestist Rootsi pöördunud paadipõgenike mälestusmärgi juurde. Seejärel kohtutakse Rootsis elava Eesti kogukonnaga.

Diplomaatliste suhete taastamise 30. aastapäeva tähistamine tipneb laupäeva keskpäeval Balti päevaga Sollentunas, kus kõnega esineb ka Riigikogu esimees Jüri Ratas. Piduliku meeleolu loovad Eesti, Läti ja Leedu lauljad ja rahvatantsijad. Eestit esindab Stockholmi Eesti Rahvatantsurühm Virvel.

Riigikogu esimeest saadavad visiidil riigikaitsekomisjoni esimees Enn Eesmaa ja Eesti-Rootsi parlamendirühma esimees Yoko Alender.