NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon kuulas täna avalikul veebiistungil riigisekretäri komisjoni aruannet Terviseameti ravimite külmlao rikke põhjustanud asjaolude väljaselgitamise kohta ning palub lisainfot nii Terviseametilt kui Ravimiametilt.

Komisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul võttis komisjon istungil kõlanud ametiisikute seisukohad teadmiseks ja soovib tervise- ja tööministrilt tänase nõupidamise põhjal kirjalikku ülevaadet personaalse vastutuse kohta.

Reinsalu viitas ka riigikontrolöri öeldule, et tegelikkuses on vajalik selge konkreetne vastutus asutuste ja isikute kaupa. „Kollektiivne vastutamatus on meid täna viinud selleni, et ei ole täidetud ravimite käitlemise nõudeid ja massiliselt vaktsiine on riknenud,“ ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul peab komisjon oluliseks, et sotsiaalminister annaks kirjaliku argumenteeritud kinnituse selle kohta, et inimestele ei ole manustatud mittenõuetekohaselt käideldud ravimeid või vaktsiine viimase nelja aasta jooksul.

Erikomisjon pöördub ka Ravimiameti poole, et saada informatsiooni, mis on seotud ameti varasemate hoiatustega selle kohta, et Terviseametis ei ole ravimeid nõuetekohaselt käideldud ja on seatud sellega seatud ohtu rahva tervis. Ravimiametil tuleb komisjonile saata kirjalikult info millal ja kellele täpselt esitas Ravimiamet oma varasemad hoiatused.

Reinsalu sõnul väljendasid mitmed komisjoni liikmed istungil ka seisukohta, et tervise- ja tööminister peaks kaaluma poliitilise vastutuse võtmist.

Istungil osalesid tervise- ja tööminister Tanel Kiik, riigisekretär Taimar Peterkop, riigikontrolör Janar Holm ja Terviseameti peadirektor Üllar Lanno.