NordenBladet — Haridus- ja Teadusministeerium suurendab riiklikku õppekirjandustoetust ning eraldab tänavu koolipidajatele täiendava toetuse summas ligi 1,65 miljonit eurot, mis võimaldab koolipidajatel ja koolidel ise otsustada, millist digiõppevara valida.  

Täiendav ühekordne toetus summas ligi 1,65 miljonit eurot (10 eurot õpilase kohta) on mõeldud koolidele digiõppevara ostmiseks. Sihtotstarbeline toetus võimaldab koolidel autonoomselt otsustada edasise õppekirjanduse kasutamise üle.

Haridus- ja Teadusministeeriumi asekantsler Kristi Vinter-Nemvaltsi sõnul on koolid tänaseks harjunud digiõppevara kasutama. “Digiõppekirjanduse kasutamise statistikast selgub, et aastaga on kasutuselevõtt suurenenud ligikaudu 3 korda. Digiõppematerjalid on aidanud nii koolidel kui õpetajatel distantsõppega paremini kohaneda ja õppetööga tulemuslikult jätkata. Digitaalsete õppematerjalide õppetöös kasutamine on kooli pidajate, koolide ja riigi ühine prioriteet, eriti distantsõppe perioodil. Kuna koolid teavad oma õpilaste ja õpetajate vajadusi ning eelistusi kõige paremini, suuname täiendava digiõppevara toetuse otse koolipidajatele, kes saavad koos koolidega uuel õppeaastal endale sobivaima digiõppevara valida.”

Haridus- ja Teadusministeerium tegi perioodil 2019-2021 koolipidajatele ja koolidele Opiqu ja Foxcademy digiõpikute litsentsid tasuta kättesaadavaks, et motiveerida koole digiõppevara rohkem kasutama. Opiqu ja Foxcademy digiõppematerjale saavad koolid senistel tingimustel kasutada kuni 15. augustini.

Lisaks tasuta kättesaadavale digiõppevara keskkonnale E-koolikotile saavad koolid ja koolipidajad alates 15.08.2021 iseseisvalt hankida juurdepääsu sobivatele digiõppematerjalidele erapakkujatelt. Digiõppevara, rakenduste ja sisuloomelahenduste kohta leiab täieneva ülevaate Haridus- ja Noorteameti veebis.

Riikliku digiõppematerjalide keskkonna E-koolikoti arendused jätkuvad, et muuta keskkond enne uut õppeaastat kasutajamugavamaks. E-koolikotis on tasuta kättesaadav suur hulk nii alus-, üld-, kesk- kui kutsehariduse digiõppevara, mis on jätkuvalt tasuta kasutamiseks nii õpetajatele, õpilastele, lapsevanematele kui teistele huvilistele. Õppevara on loodud nii kogenud õpetajate, ülikoolide õppejõudude jt ekspertide poolt. E-koolikotiga seotud küsimuste puhul saab infot aadressil: e-koolikott@harno.ee.

Riigieelarvest toetab Haridus- ja Teadusministeerium koolipidajaid ja koole õppekirjanduse kättesaadavuse tagamisel tänavu enam kui 9 miljoni euroga (57 eurot õpilase kohta). Koolipidajatel ja koolidel on õigus valida ja otsustada, millist õppekirjandust õppe korraldamiseks kasutada. Kohalike omavalitsuste haldusalas olevates koolides ja riigikoolides on õppekirjandus õppurile tasuta kättesaadav. Haridus- ja Teadusministeerium tagab ka edaspidi koolidele digiõppevara kättesaadavuse.

Samuti eraldatakse riigieelarvest kohalikele omavalitsustele 1 miljoni euro suurune toetus, et tagada õpilaste kodudes internetiühendus ja vajadusel digiõppematerjalide kättesaadavus distantsõppe perioodiks. Lisaks aitab ligi 1 miljoni euro suuruse toetusega Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Lastekaitse Liiduga tuua abivajajate õpilasteni ligi 2700 arvutit.