NordenBladet — Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiin annab vaid poole antikehadest inimeste puhul, kes on ülekaalulised. Itaalias läbi viidud uuring näitas, et vaktsiinid ei tööta eriti hästi ülekaaluliste peal. Pärast vaktsineerimist uuriti meedikute peal antikehade taset ja selgus, et ülekaalulistel oli neid poole vähem. See paneb teadlasi arvama, et ülekaalulised vajavad veel üht süsti või suuremat doosi, vahendab Daily Mail.

Ülekaalulisi inimesi peetakse koroonahaiguse puhul teistest enam ohustatuteks, kuna neil võib välja kujuneda raskekujuline haigus. Arvatakse, et ülekaalulised on rohkem ohustatud, kuna neil on enamasti ka muud haigused nagu südamehaigused ja diabeet.
Ülekaalulisteks peetaks neid, kelle kehamassiindeks on üle 30. Juba varasemast on teada, et vaktsiinid ülekaaluliste peal eriti hästi ei tööta. Näiteks pole ülekaaluliste peal eriti efektiivne gripivaktsiin.

Ülekaaluliste peal vaktsiinid eriti hästi ei tööta, kuna nende organism on pidevalt põletikuseisundis. Tervetel inimestel tekib põletik vaid siis, kui organism võitleb haigusega.

Inglismaal on ülekaalulised ligi kolmandik ja USA-s pea pool ehk 40 protsenti inimestest.

Uuringus osales 248 inimest, kellele anti kaks doosi Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiini. Teadlased võtsid pärast seda inimestelt vereproovi ja mõõtsid antikehade taset. Antikehad on valgud, mis aitavad organismil koroonaga võidelda.

Uuringu tulemused näitasid, et tervetel inimestel oli pärast vaktsineerimist antikehade tase suhteliselt kõrge (325,8), aga ülekaalulistel oli see poole madalam (167,1). Uuringus osales aga ainult 26 ülekaalulist inimest, mida peetakse liiga väikseks numbriks, et sellest veel põhjapanevaid järeldusi teha.

Avafoto: Pexels