NordenBladet — Läänemeri oma arvukate meremadalikega on tähtis talvituskoht arktilistele veelindudele. Kuna siia koguneb talvel suur osa Arktikas pesitsevatest veelindudest, annab nende uurimine olulist infot meil talvitavate veelinnuasurkondade kohta.

„Taoline usaldusväärne informatsioon on vajalik keskkonnakaitseliste tegevuste elluviimiseks ning merekeskkonna seisundi hindamiseks,“ rääkis maaülikooli ornitoloog Leho Luigujõe lisades, et näiteks kahaneva arvukusega arktiliste liikide, nagu aulide, vaeraste ja kauride saatus oleneb suuresti Läänemere elukeskkonna kaitsest.

Selleks, et saada teada Läänemerel talvitavate veelindude arv ja levik, on vaja tegutseda koordineeritult. Loendus eeldab kõigi Läänemeremaade osalust ja koostööd ning sellest võtab osa seitse riiki – Taani, Soome, Saksamaa, Läti, Poola, Rootsi ja Eesti.

Eestis algas loendus eelmisel nädalal ning lõppeb lähipäevil, hõlmates meie jäävaba rannikumerd. „Kasutame transektloendust, mida viime läbi lennukilt, mille loenduskõrgus on 76 meetrit merepinnast,” kirjeldas Luigujõe. Kokku on rannikualale planeeritud kümme lendu kogupikkusega 55 tundi.

Tegevust rahastab Keskkonnainvesteeringute keskuse keskkonnaprogramm.