NordenBladet — Täna 26. jaanuaril ametisse vannutatud peaminister Kaja Kallas tutvustas videokõnes Soome peaministrile Sanna Marinile uue valitsuse eesmärke ja rääkis Eesti-Soome piiriülesest liiklusest.

Kallas rõhutas, et on märgiline, et ta sai oma ametiaja esimese kõne väliskolleegile teha just Soome peaministrile, sest Soome pole meile lihtsalt naaber, vaid lähedane sõber ja sugulane. „Eestis astus just ametisse väga Euroopa-meelne valitsus, kes peab väga oluliseks suhtlemist lähedaste partneritega. Kõige kiirem ühine mure on meie jaoks COVID-19 pandeemia ja see, kuidas hoida korraga nakkuse levik kontrolli all, aga meie riikide vaheline töötajate liikumine võimalikult avatud. Homsest muutub piiriületuskord Soomega rangemaks, kuid kinnitasin Marinile, et Eesti valitsus on valmis jätkama läbirääkimisi selleks, et reisijate võimalusi laiendada,“ ütles Kallas. Täpsemad ettepanekud esitab Soome valitsusele kahe riigi vaheline COVID-19 töögrupp.

Kallas rääkis ka uue Eesti uue valitsuse plaanidest ja koalitsioonilepingu tähtsaimatest eesmärkidest. „Lisaks pandeemia leviku piiramisele on meile esmajärjekorras oluline suhete tihendamine oma lähimate naabrite ja liitlastega, edasiliikumine kliimaneutraalsuse eesmärgiga, digiarengu tähtsustamine ning majanduskriisi lahendamine ja liikumine eelarvetasakaalu poole. Nende eesmärkide teeme kindlasti koostööd ka Euroopa Liidus.“

Kallas kinnitas Marinile, et on valmis Soomet esimesel võimalusel külastama.