NordenBladet — Tänasest algab noorsootöö nädal, mis kestab 30. novembrini ja toimub juba kümnendat korda. Seekordse nädala teemaks on “Loon ise oma elu”, mis kutsub üles ettevõtlikkusele. Keskseks sündmuseks on üle-eestiline tantsuaktsioon, mille kava on Liis Lemsalu hitile kokku pannud tantsuhiid Märt Agu.

23.-30. novembrini kestev noorsootöö nädal toimub Haridus- ja Noorteameti eestvedamisel noorteinfoportaali Teeviit kaudu. Nädal keskendub noorte mõtestatud suunamisele, noorte ettevõtlikkusele ja kaasatusele. “Sündmusnädalaga tõstame esile noori ja nendega tegelevaid täiskasvanuid. Noorsootöö toimub kõikjal, kus täiskasvanu aitab väljaspool kodu teadlikult suunata noore käekäiku, olgu ta noorsootöötaja, huviringide juhendaja, treener, õpetaja või keegi teine. Nende tegevus kujundab meie kõigi tulevikku – osakem seda hinnata,” tunnustas Haridus- ja Noorteameti peadirektor Ulla Ilisson.

Noorsootöö nädala raames toimub nii noortele kui ka noorte eestvedamisel hulganisti sündmuseid üle Eesti. Tähtsündmuseks on sedakorda aga üle-eestiline tantsuaktsioon, mis sümboliseerib loomingulisust, julgust ja ettevõtlikkust proovida midagi uut. “Oma elu loome me iga päev ja iga sammuga, mida teeme. Seekordse noorsootöö nädala moto “Loon ise oma elu” kutsub mõtlema, kuidas tegevused, mida teen täna, mõjutavad minu homset,” selgitas Haridus- ja Noorteameti peaekspert, noorsootöö nädalat vedav Kadri Koort.

Tantsusammud on Liis Lemsalu loole “Halb või hea” seadnud legendaarne tantsija Märt Agu. “Üks lähedane ütles mulle kord, et kõike, mida teed, tee hästi ja meelega ehk ole julge ja tegutse teadlikult. Tantsuaktsioon võib olla sulle võõras nähtus ja vast paistab tänasel keerukal ajal seda raske ette võtta, aga nimelt seetõttu ja just nüüd on aeg olla eriti ettevõtlik, proovida midagi täiesti uut ja luua seeläbi ise oma elukogemust!” on staažikas tantsupidude lavastaja, koreograaf ja tantsuõpetaja Märt Agu veendunud.
Katsetama innustab ka laulja Liis Lemsalu, kelle hittloo “Halb või hea” taustal tantsuaktsioon toimub. “Olin kooliajal aktiivne, pole huviala, mida ma ei oleks järele proovinud, sest kuidas teisiti sa ikka teada saad, mis sulle tegelikult meeldib ja sobib,” julgustas Lemsalu.

Üle-eestiline tantsuaktsioon toimub 25. novembril kl 13:00. Tants kestab vaid ühe minuti ning on jõukohane nii algajaile kui ka vahvaks vahelduseks juba tantsuga tuttavatele noortele ja nooremeelsetele.

Noorteinfoportaal Teeviit kutsub kõiki noortega tegelevaid täiskasvanuid ja noori tantsu õppima ja esitama, et taasleida see mõnus õlg-õla tunne, mis keerulisel ajal hapraks muutuma kipub. “Kokku saab tulla nii füüsiliselt kui ka virtuaalselt – järgigem riiklikke koroonareegleid, võimalusel tantsigem õues ja regulaarselt koos käiva grupiga, näiteks igapäevaselt koos käiva klassi- või trennikaaslastega, väiksema sõpruskonnaga või miks mitte üle veebi, nagu ajale omane!” sõnas noorsootöö nädala eestvedaja Kadri Koort.

Osalemiseks:

  • Planeeri 25. novembriks oma kooli-, treeninggrupi, noortekeskuse noorte kalendris u 15 minutit – kogunemine, soojendusharjutused ning 1 minut tantsu ja lusti algusega kl 13:00
  • Harjutage novembrikuu jooksul Märt Agu koostatud minutilist tantsukava
  • Leia vahva koht, kus koguneda, et tants ühiselt esitada – miks mitte tantsida ilmast sõltumata sügiseses pargis, kooli hoovis või aulas, tantsuringi ruumides või distantsõppe korral saada kokku veebis. Olgem loovad!
  • Pane taustaks mängima Liis Lemsalu lugu “Hea või halb” – selle leiad Spotifyst shorturl.at/fxAY3 või Youtube’ist https://youtu.be/WD1LBckiNHo
  • Salvesta oma tantsuaktsioonist videoklipp ja postita kas stoorina või postitusena oma kooli/ huvikooli/ noortekeskuse/isiklikku Instagrami kontole
  • Märgi postituses @teeviit @liislemsalu @mart_agu ning kasuta teemaviiteid #looniseomaelu #noorsootöönädal2020 Avalikult nähtavate videote vahel loosib Teeviit välja auhindu.
  • Leia Märt Agu pöördumine ja õppevideo SIIT, tantsusündmus Teeviida Facebooki lehelt. Jälgi noorteinfoportaali Teeviit Instagramis ja vaata lisaks www.noorsootoonadal.ee

Tantsime kõik koos 25. novembril kl 13:00!

Haridus- ja Noorteamet on tegeleb haridus- ja noortepoliitika ellu viimisega. Amet loodi sel aastal SA Innove, SA Archimedese, Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse ning Eesti Noorsootöö Keskuse teenuste põhjal.

 

Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT