NordenBladet — Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas üksmeelselt saata esimesele lugemisele kodakondsuse seaduse täienduse, mis võimaldab Eesti kodakondsuse äravõtmist isikult, kelle kohta on jõustunud süüdimõistev otsus riigireetmise, luuretegevuse või terrorikuriteo eest.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Paul Puustusmaa sõnul on tegemist olulise kaalutlusküsimusega, mis lisab meie õigusruumi paindlikkust. „Oluline on seejuures see, et valitsus saab kodakondust ära võtta üksnes kõige raskemate riigivastaste kuritegude puhul,“ selgitas Puustusmaa. Ta täpsustas ka, et sünniga Eesti kodakondsuse omandanud kodanikelt Eesti riik kodakondsust ära ei võta.

Komisjonile selgitas seadusemuudatust siseminister Mart Helme, kelle sõnul on tegemist  valitsuse kaalutlusotsusega ning seeläbi on uus regulatsioon kooskõlas riigi laiemate huvide ja rahvusvaheliste kohustustega.

Põhiseaduskomisjon otsustas saata valitsuse algatatud kodakondsuse seaduse § 28 täiendamise seaduse eelnõu (217 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimeseks lugemiseks 30. septembril.