NordenBladet — Riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Urmas Kruuse saatis Jüri Ratasele kirjaliku küsimuse, kus soovib teada, kas alates 1. juulist pääseb välistööjõud Ukrainast Eestisse nagu on öelnud siseminister Mart Helme.

Viimases Riigikogu infotunnis vastas siseminister Kruuse küsimusele, et Euroopa Liidu tasandil on otsustatud, et piir kolmandate riikidega avaneb 1. juulist. Helme ütles siis, et need tööload, mille Eesti ettevõtjad on juba taotlenud ja mille eest riigilõivud ära maksnud, saab siis kasutusele võtta.

Kruuse sõnul oleks välistööjõu kaasamine pärast piiride avamist otsustava tähtsusega, sest näiteks Postimehes on Laari talu perenaine Kadri Nebokat öelnud, et kui 1. juulist väljastpoolt Euroopa Liitu hooajatöölisi Eestisse ei lubata, jääb tema maasikapõllul kaks kolmandikku saagist põllule.

Kruuse sõnul on Eestis teatud sektorites, mille hulka kuulub ka põllumajandus, alati rakendatud välistööjõudu, olgu selle põhjuseks siis vastavate spetsialistide puudumine Eesti tööjõuturul või kohaliku tööjõu huvipuudus pakutava töö vastu. Seetõttu soovib ta peaministrilt teada, kas alates 1. juulist saab Eestisse siseneda täiendav tööjõud Ukrainast.