NordenBladet — Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis teatab 227 000 euro eraldamisest vähemuskeelse meedia arengule Balti riikides. Sel aastal kiideti kokku heaks 29 professionaalse sisuloome projekti taotlust.

„Programmi eesmärk on toetada rahvusvähemuste integreerimist kohalikku ühiskonda ja võimaldada kõigil kodanikel aktiivselt osaleda poliitilistes ning avalikes aruteludes,“ ütles Christer Haglund, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor.

Programmi said taotlusavaldusi esitada Balti riikide vähemuskeeltele suunatud meediaväljaanded ning sõltumatud ajakirjanikud. Eestist said toetust kaheksa projekti kogusummas 63 688 eurot.

„Rahvusvähemuste meedial on oluline roll demokraatia ja integratsiooni toetamisel ning samal ajal desinformatsiooni leviku tõkestamisel,“ lisas Haglund.

Programmi laekus 83 rahastamistaotlust (33 Leedust, 35 Lätist, 15 Eestist). Toetuse pälvis 29 projekti (10 Leedust, 11 Lätist, 8 Eestist).

Põhjamaade Ministrite Nõukogu toetus Balti riikide meediale on seni toimunud kolmel viisil. Need on ajakirjanike koolitamine, noorte meediapädevuse tõstmine ja sõltumatu meediatootmise rahastamine. Lisaks nimetatuile on Põhjamaade Ministrite Nõukogu toetanud venekeelse telekanali ETV+ programmi tootmist Eestis alates selle käivitamisest 2015. aastal.

2020 a toetuse saanud projektid Eestist on:

  • Nadežda Giritši dokumentaalfilm David Samoylovi 100. sünniaastapäeva tähistamiseks. Samoylov on Venemaa luuletajate üks silmapaistvamaid esindajaid.
  • Novaja Gazeta – Baltimaad lühikeste videote seeria eelkõige noortele lugejatele erinevatel päevakajalistel ning olulistel teemadel.
  • MTÜ Kultuuritahvli projekt toetab ajalehe Vestnik jätkuvat väljaandmist ja parendamist Tartus.
  • Ajaleht MK Estonia projekt, mille käigus tutvustatakse veebilugudes inimesi, kes on hiljuti Eestisse elama asunud ning kellel võib esineda probleeme integratsiooni või oma õiguste kaitsmisega.
  • IDA raadio projekt, mis hõlmab Eesti venekeelse kogukonna kaasamise IDA raadiosse. Regulaarsete raadiosaadete sari vene keelt kõnelevate muusika- ja kultuuriringkondade esindajatega.
  • Põhjaranniku Kirjastuse artiklite sari, mis tõstab esile Ida-Virumaa ja Narva linna silmapaistvaid inimesi, kes aitavad tulevikku paremaks vormida.
  • Prospekt–Media projekt “Tulevikukool”. Artikliseeria Eesti tänapäevase hariduse kõige pakilisemate väljakutsete kohta.
  • MTÜ Eesti Instituut loob 40 lugu Eesti kultuurist ja kultuurisündmustest. Eesmärk on integreerida vene keelt kõnelevaid inimesi ühiskonda läbi kultuuri.

Lisateave: www.nordicmediagrants.org

Kõik Baltimaades toetust saanud projektid (inglise keeles)

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT