NordenBladet – Nüüdseks on teada, et viirushaigus Covid-19 on ohtlikum just eakatele ja neile, kel on kroonilised haigused. Lisaks on selgunud, et oma rolli haigusesse nakatumisel mängib ka sugu. Mehi nakatub ja ka sureb koroonaviirus Covid-19 tagajärel tunduvalt rohkem kui naisi. Seda suundumust on märgatud näiteks Hiinas, Hispaanias, Prantsusmaal, Lõuna-Koreas ja Saksamaal. Itaalias on meeste seas suremus lausa 71% ja värsked andmed Hispaaniast näitavad, et mehi on haigusse surnud kaks korda rohkem kui naisi.

Miks on mehed haavatavamad?

Algul arvati, et põhjus võib peituda suitsetamises. Hiinas on suitsetajate osakaal meeste seas ligi 50%, kuid naiste hulgas ainult 2%. Uuringust on selgunud, et tõsiste sümptomitega patsientide seas oli peaaegu 17% suitsetajaid, kuid intensiivravil või haiguse tagajärjel suri peaaegu 26% nakatunud suitsetajatest.

Suitsetajad katsuvad oma huuli rohkem ja on ka neid, kes jagavad sigarette omavahel, mis omakorda tõstab nakatumise ohtu.

Naised ja mehed käituvad erinevalt ja neil on erinevad harjumused. Uuringud on näidanud, et mehed kalduvad vähem käsi pesema ja vähem seepi kasutama. Meeste seas on ka rohkem neid, kes pöörduvad harvemini arsti juurde ning võtavad vähem kuulda tervisesoovitusi.

Kuigi mehed suitsetavad rohkem kui naised, siis üha rohkem eksperte on seisukohal, et põhjus, miks mehed on haavatavamad viiruse Covid-19 suhtes, võib peituda just meeste organismis.

Uuringud on näidanud, et meeste immuunsüsteemil on madalam kaasasündinud viirusevastane kaitse näiteks C-hepatiidi ja HIV puhul. Hiirtega tehtud katsed annavad alust arvata, et see kehtib ka haiguse Covid-19 puhul, kuigi antud viirushaigust pole veel eraldi uuritud.

Sabra Kleini sõnul, kes on John Hopkinsi Rahvatervishoiu Kooli professor ja läbi viinud meeste immuunsust puudutavaid uuringuid, ei pruugi meeste immuunsüsteem viirust nähes käivitada kaitsemehhanismi.

Oma roll on siin ka hormoonidel: östrogeen tõstab immuunrakkude viirusevastase kaitsemehhanismi võimekust. Lisaks sellele on mitmed immuunsüsteemi reguleerimisega seotud geenid kodeeritud just X-kromosoomil. On teada, et naistel on kaks X-kromosoomi, kuid meestel ainult üks. Antud fakt võib pakkuda vastuse küsimusele, miks naiste immuunreaktsioon on mõnede geenide puhul tugevam kui meestel.

Lähiajal on oodata uusi uuringuid, mis heidavad valgust sellele põnevale teemale.

 

Avafoto: Pexels
Allikas: The Guardian