NordenBladet – Bø vald, mis asub Vesteråleni saarestikus Nordlandi maakonnas, on viimastel aastatel saanud kuulsust kui omapärane maksualane “oaas”. Nimelt otsustas vald 2020. aastal langetada oma varamaksumäära 0,2 protsendile, mis on oluliselt madalam kui enamikus teistes Norra valdades, kus määr on tavaliselt 0,5–0,7 protsenti. Selle otsuse taga on strateegilised kaalutlused ja mitmed eesmärgid, mis hõlmavad nii kohaliku majanduse elavdamist kui ka elanikkonna ja ettevõtete ligimeelitamist.

Miks on Bøs varamaksumäär madalam?
Majanduslik elavdamine ja investeeringute ligimeelitamine: Bø vald otsustas varamaksumäära alandada, et meelitada piirkonda rohkem investeeringuid ja ärivõimalusi. Madalamad maksud muudavad piirkonna atraktiivsemaks nii kohalikele kui ka välisinvestoritele, kes otsivad kuluefektiivseid asukohti oma ettevõtete loomiseks ja arendamiseks.

Kohaliku elanikkonna suurendamine: Vesterålen on suhteliselt kauge ja väikese rahvaarvuga piirkond, kus demograafiline olukord on murettekitav. Madalamad varamaksud on osa strateegiast, et meelitada piirkonda rohkem elanikke, eriti noori peresid ja elukohamuutust kaaluvad inimesed, kelle jaoks kinnisvaramaks võib olla oluline tegur.

Meediatähelepanu ja mainekujundus: Maksupoliitika muutmine on toonud Bøle palju tähelepanu nii Norra meedias kui ka rahvusvaheliselt. See on aidanud tõsta piirkonna tuntust ja mainet, mis omakorda võib soodustada turismi ja muuta piirkonda atraktiivsemaks potentsiaalsetele elanikele ja ettevõtjatele.


Kuvatõmmis Google maps lehelt

Kohaliku omavalitsuse algatus: Bø valda juhivad poliitikud on rõhutanud, et tegemist on julge otsusega, mille eesmärk on katsetada uusi majanduspoliitilisi meetmeid, mis võiksid pakkuda lahendusi väikeste ja ääremaal asuvate kogukondade majandusprobleemidele.

Milline on olnud tulemuste mõju?
Esialgsetel andmetel on Bø saavutanud oma eesmärgi meelitada ligi tähelepanu ja suurendada piirkonna atraktiivsust. Mõned ettevõtjad ja investorid on avaldanud huvi piirkonna vastu ning on ka märke sellest, et madalamad maksud võivad aidata stabiliseerida rahvaarvu kahanemist. Siiski on veel vara hinnata, kui jätkusuutlik ja pikaajaline see strateegia olla võib.

Bø valla otsus alandada varamaksumäära on olnud strateegiline samm, et parandada piirkonna majanduslikku olukorda ja meelitada ligi uusi elanikke ning investeeringuid. Kuigi see on saanud palju tähelepanu ja kiitust, on oluline jälgida, millised on selle poliitika pikemaajalised mõjud nii kohalikule kogukonnale kui ka majandusele tervikuna.

Avafoto: Vesterålen (Unsplash)

Loe ka:
Norra: Kuidas, millal ja kuhu maksudeklaratsioon esitada