NordenBladet – Norras elades tuleb igal inimesel, kes saab palka, pensioni või muid sissetulekuid, esitada maksudeklaratsioon. Deklaratsioonis esitatakse ülevaade sissetulekutest, mahaarvatavatest kuludest, varadest ja võlgadest eelnenud kalendriaasta jooksul. Allpool on toodud vajalik info maksudeklaratsiooni esitamise kohta:

Kes peab esitama maksudeklaratsiooni?
Kõik, kes saavad tulu, nagu palk, pension, töövõimetushüvitis või muud sissetulekud, peavad esitama maksudeklaratsiooni. Kui osalete PAYE (Pay As You Earn) skeemis*, ei pea te maksudeklaratsiooni esitama, sest maksud arvestatakse automaatselt.

Millal tuleb deklaratsioon esitada?
Esitamise tähtaeg: Maksudeklaratsioon tuleb esitada hiljemalt 30. aprilliks iga aasta. Tavaliselt saadetakse eeltäidetud deklaratsioon märtsi lõpus või aprilli alguses.

Paranduste tegemine: Kui te ei nõustu deklaratsioonis toodud andmetega, saate neid parandada ja seejärel deklaratsiooni kinnitada enne tähtaega.

Kuidas ja kus esitada maksudeklaratsiooni?
Eeltäidetud deklaratsioon: Enamik maksudeklaratsioone on eeltäidetud andmetega, mis on saadud teie tööandjalt, pankadelt ja teistelt finantsasutustelt. Te peate need andmed üle vaatama ja vajadusel parandama.

Esitamine veebis: Maksudeklaratsiooni saab esitada digitaalselt Skatteetaten veebilehel skatteetaten.no. Sisse logimiseks kasutatakse ID-porten’i (BankID, Buypass või Commfides).

Paberkandjal esitamine: Kui te ei saa digitaalselt esitada, on võimalik deklaratsioon esitada ka paberkandjal, kuid see võib võtta rohkem aega.

Maksutagastus ja järelmaks
Maksutagastus: Kui olete maksnud aasta jooksul liiga palju makse, tagastatakse see summa teile. Tagastamise aeg varieerub, kuid tavaliselt toimub see suvekuudel pärast maksudeklaratsiooni läbivaatamist.

Järelmaks: Kui selgub, et olete maksnud liiga vähe makse, tuleb teil puuduolev summa tasuda. Selleks saadetakse teavituskiri koos maksetähtaegadega.

Tähtis teada:
Kontrollige alati andmed üle: Kõik tulud, võlad ja vara tuleb üle kontrollida, et vältida trahve või probleeme hiljem.

Konsulteerige vajadusel: Kui te pole kindel, kuidas deklaratsiooni täita või kas olete midagi unustanud, soovitatakse pöörduda maksuameti poole või konsulteerida maksunõustajaga.

Ettevalmistused. Arvutage oma maks:
Maksukalkulaator (leiate SIIT) aitab teil makse arvutada. Esialgse maksuhinnangu nägemiseks saate arvutada oma maksud 2023. aasta ja eelnevate aastate kohta.

Peate valima 2022. aasta, kui soovite vaadata 2023. aastal esitatava maksudeklaratsiooni numbreid.

Sa ei pea sisse logima, vaid pead valima tuluaasta, mille pealt soovid tulumaksu arvestada. Täitke oma eeldatav tulu, vara ja mahaarvamised ning saate hinnangulise maksu, mida peate maksma.

Maksukalkulaator ei võta arvesse:

-kas saate palka, pensioni, muud tulu või kui teil on vara, mis on maksukohustuslane nii Norras kui välismaal
– et teile ei võimaldata alla 34-aastaste BSU maksusoodustust, kui teil on esmane eluruum, kõrvaleluruum või talu. See kehtib ainult 2021. tuluaasta kohta. See on arvestatud hilisemate tuluaastate osas.
– et alates 6. oktoobrist 2022 kehtib uus dividendimäär, mis makstakse kasumi/kahjumi või aktsiate dividendide ülespoole korrigeerimisel. (Kehtib ainult tuluaastale 2022).
Välistöötajate teenitud töötasult PAYE (Pay As You Earn) reeglite kohaselt arvutatud maksu maksukalkulaatoris ei kuvata.
– madalam varamaksumäär, kui elate Vesterålenis asuvas Bøs (lisainfo SIIN)

See arvutus on ainult hinnanguline.

Lisainfot leiate ametlikult Skatteetaten kodulehelt.
________________________________
* PAYE (Pay As You Earn) on maksude kinnipidamise süsteem, mille käigus tööandja peab automaatselt kinni töötaja tulumaksu ja sotsiaalkindlustusmaksed enne palga töötajale väljamaksmist. See tähendab, et maksud arvestatakse ja makstakse kohe, kui töötaja tulu teenib. PAYE süsteem on loodud selleks, et vältida olukorda, kus töötajal tuleb aasta lõpus tasuda suur summa makse korraga. Selle süsteemi eesmärk on muuta maksude tasumine lihtsamaks ja hajutada maksumaksja koormust kogu aasta peale.

PAYE kasutus:
Üldine kasutus: PAYE süsteemi kasutatakse paljudes riikides, sealhulgas Suurbritannias, Iirimaal, Lõuna-Aafrikas ja mujal. See ei ole seega ainulaadne ainult Norras. Igas riigis on süsteemi detailid ja reeglid veidi erinevad.

Norra kontekstis: Norras on PAYE skeem suunatud peamiselt välismaalastele, kes töötavad riigis lühiajaliselt. See süsteem võimaldab nende maksude lihtsustatud kinnipidamist ja maksuarvestust, vähendades vajadust maksudeklaratsiooni esitamiseks, kui tulu jääb alla kindla piirmäära. Kui nende tulu on suurem või nad viibivad riigis kauem kui skeem ette näeb, võib neil tekkida vajadus esitada tavaline maksudeklaratsioon.

Suurbritannia kontekstis: PAYE süsteem on Suurbritannias laialdaselt kasutusel ja hõlmab kõiki töötajaid. Iga kuu arvestab tööandja kinni töötaja maksud ja maksab need otse maksuametile, nii et töötaja saab juba netopalga. Aasta lõpus saavad töötajad P60 vormi, kus on ülevaade kõigist makstud maksudest ja sissetulekutest.

PAYE süsteem on rahvusvaheliselt levinud ja seda kasutatakse mitmetes riikides, kuid selle kasutuse detailid võivad sõltuda konkreetsest riigi maksupoliitikast ja -reeglitest.

Avafoto: Unsplash