Neljapäev, märts 28, 2024

Monthly Archives: oktoober 2018

Suurbritannia tahab senisest enam läheneda Põhjamaadele

NordenBladet – Ühendkuningriik ei taotle pärast Brexitit häid suhteid mitte ainult Euroopa Liiduga, vaid ka kõigi 27 liikmesriigiga eraldi, ütles peaminister Theresa May Oslos. May osalemine Põhjamaade Tulevikufoorumil ja Põhjamaade Nõukogu istungil näitab, et Ühendkuningriik tahab senisest rohkem läheneda Põhjamaadele.

May rõhutas Oslos taas, et Ühendkuningriik ei koli ka pärast Brexitit mõnda teise maailmajakku, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust, mitte Euroopast,” sõnas ta.

May pidas Norra parlamendihoones kõne Põhjamaade Nõukogu liikmetele. May rõhutas teisipäeval korduvalt, et pärast Brexitit tahab Ühendkuningriik hoopis rohkem läheneda ka Põhjamaadele.

“Me tahame jätkata ka heade kahepoolsete suhetega, kuid töötada ka erinevate riikide kombinatsioonidega. Põhjamaade Tulevikufoorum on sellest väga hea näide, koondades edumeelseid riike, kes näitavad tihti ka teistele teed,” rääkis May.

Põhjamaade Tulevikufoorumi raames Mayga kohtunud Eesti peaministri Jüri Ratase sõnul mingit eraldi lepingut Ühendkuningriiga ei arutatud, vaid Eesti lähtub jätkuvalt seisukohast, et lahkumislepe sõlmitakse Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu kui terviku vahel.

“Hetkel mõlemad pooled – nii 27, kes tegutseb ühise meeskonnana, kui ka Suurbritannia – saavad selgelt aru, et me peame liikuma kokkuleppe suunas. Mittekokkulepe ei ole hea kummalegi poolele,” rääkis Ratas.

Põhjamaade Nõukogule peetud kõnes tuletas May meelde ka Salisbury vahejuhtumit ning rõhutas, et Euroopa riikide koostöö on vajalik ka pahatahtlike riikide vaoshoidmiseks.

Helena-Reet: Pakin Soome autoreisiks asju… kohe selgub tõde, kui palju asju ühe pisikese auto peale mahub

NordenBladet – Juba laupäeval stardin lastega mitmenädalasele suurele Soome autoreisile, mil teeme Soomele praktiliselt ringi peale. Olen kokku leppinud mitmeid kohtumisi, ning Estella Elishevaga on plaanis teha erinevaid fotosessioone nii tema Instagrammi (@Estella.Elisheva), kodulehe (EstellaElisheva.com) kui OHMYGOSSIP teen (vt kodulehte SIIT, Instat SIIT) jaoks.

Reisiprogrammi mahub hulgaliselt SPA-külastusi, palju erinevaid restorane ja hotelle, kohtumisi mitmete sõprade ja koostööpartneritega, kontorite külastusi, kinnisvara ülevaatamist (väike mõte on osta Põhja-Soomes maad ja kinnisvara) ning väääääga palju autosõitu. Nüüd, kui esimesed Elisheva & Shoshana hoolduskosmeetikasarja tooted on kohe turule toodud, loodan, et juba selle reisi jooksul saan arutada erinavaid koostöövõimalusi. Toote pakendid (stantsimine, trükk, karpide järeltöötlus) tellisin Tallinna trükifirmast Joon.eu ja need peaksid tänase-homse jooksul saabuma. Siis on mul vaja jõuda veel enda valmistatud käsitööseebid karpidesse pakendada, et valmistooted reisile kaasa võtta. Kuna E&S´i  tooted on premium klass ja mõeldud klassikalist stiili ning kõrget kvaliteeti hindavale tarbijale, siis näen edasimüüjatena esmalt apteeke. Oleme väga palju rõhku pannud koostisele ning näeme ennast eeskätt apteegikosmeetika sarjana. Meie tooteid iseloomustab ausus, tõhusus ja kvaliteet. Oleme pakendil olemasolu korral välja toonud ka allergeenid, mis mõne aine koostises looduslikult stiilis 0.0001%-ga võivad esineda. Meie juba müügil olevad tooted ja kohe müügile jõudvad tooted on enamus loodud just tundlikule ja õrna nahaga inimestele. Meie hüüdlasuse on: So gentle, so pure! (Nii õrn, nii puhas!). Seda meeles pidades valmivad kõik meie toodete retseptid. Võtmekoostisosad on kõik looduslikud ning enamuses meie enda kasvatatud, korjatud ja kuivatatud.

Nii et kaasa pakkimist vajavaid asju on jube palju. Kolme inimese kahe nädala riided, kotid, jalanõud, tootenäidised (mitmed kastid), õppimisajsad (koolitükke tuleb vaatamata sellele teha, et koolis ei ole), viiul, SPA ning trenniasjad, matkariided, suusariided, Ivanka mänguasjad, arvutid, väiksed autotelekad, jne… OMG – see nimekiri on nii pikk. Lisaks võtan kaasa veel kasti toitu ja jooke, mida saame teel olles piknikupaikades tarbida. Ning endale õhtuks Saku GO alkoholivaba hele õlu – mu viimase aja uus lemmik! Üks suur kohver on juba punnis asju täis ning ma pole veel õieti pakkima hakanud. Otsustasin minna väikese autaga (võtab vähem bensiini, sest sõita on väga pikad vahemaad), ent selle miinukseks on muidugi väiksem ruum.

Tänase seisuga on reisitrajektoor selline. 20.oktoober – ööbime Tamperes Original Sokos Hotel Ilveses, 21.oktoober Vaasa ligidal Vöyris (rentisin seal Soome rootslastelt terve maja), 22.oktoober Oulus Break Sokos Hotel Eden´is, 23.-24.oktoober Sirkka´s Levi Hotel SPA´s, 25-27. oleme Rovaniemis (ei ole veel otsustanud, kas üürin terve maja või peatume hotellis.. otsustan jooksvalt), 27.oktoober plaanin ööbida kas Kajaanis või Iisalmis mõnes heas hotellis (vaatan jälle jooksvalt, pikalt viitsin sõita autoga), 28.-29 ööbime Kuopios Original Sokos Hotel Puijonsarvis, 30. oktoober on lahti veel, ent usun, et ööbime Jyväskyläs, 31.okt päev Helsingis ning Viking Line´ga tagasi Tallinna. Kes samadel aegadel samades paikades ning soovib koostööd arutada, siis võtke julgelt ühendust – kirjutage FB-sse või saatke meil info@nordenbladet.com! Päikest! Kallistan!

 

Norra toetab 27 miljoniga Eesti tööstuse ITd

NordenBladet – Norra riik toetab programmi “Green ICT” raames innovatsiooni Eestis 27 miljoni euroga, millest suur osa läheb digitaalsete lahenduste kasutuselevõtuks tööstusettevõtteis, et muuta need tootlikumaks.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul on Eesti-Norra koostööprogrammi puhul oluline, et toetatakse eelkõige innovatsiooni tööstuses – seega digitaalseid lahendusi, mis muudavad Eesti tööstuse tootlikumaks ning edendavad rahvusvahelist koostöövõimet ning ressursisäästu.

“Programm suunab ettevõtjaid välja töötama piiriüleseid ühislahendusi ning teisalt toetab tööstuspoliitika rohelise raamatu eesmärki tõsta tööstussektori lisandväärtus vähemalt Euroopa Liidu keskmisele tasemele aastaks 2030,” märkis ta.

Norra suursaadiku Cecilie Willochi sõnul on “Green ICT” programm Eestis nende toetusprogrammide hulgas suurim. “Norral on sellele programmile kõrged ootused nii innovatiivsuse osas kui ka Eesti ja Norra ettevõtete koostöö osas,” lisas ta.

EASi juhatuse liige Sigrid Harjo ütles, et programmis “Green ICT” toetatakse kolme valdkonna ettevõtlusprojekte. “Esiteks tööstusinnovatsioon, siia alla kuulub näiteks protsesside digitaliseerimine ja suurandmete kasutamine. Teiseks IKT lahenduste kasutamine IT sidusvaldkondades nagu transport või energiamajandus ning kolmandaks tervisetehnoloogiate arendus,” loetles ta.

“Rõhk on uute toodete ja teenuste arendamisel ning tööstusettevõtjate tootmisprotsesside digitaliseerimisel. Koostööprogrammi käigus aitame ettevõtet uute partnerite otsingul läbi kontaktiotsingu ning EAS nõustab kõiki huvilisi nii toetuse taotlemisel kui ka projektide elluviimisel,” kinnitas Harjo.

Üleeile, 15. oktoobril toimus ka Eesti-Norra koostööprogrammi “Green ICT” infoseminar, millega avati ettevõtlusprogrammi uus periood Eestis.

Seminaril toimub ka kaitseministeeriumi koordineeritava projekti “Open Cyber Range” töötuba. See on keskkond küberturbe väljaõppeks ning turvaliste tehnoloogiate arendamiseks, mis toetab uute küberturbe toodete ja teenuste väljatöötamist ja on suunatud eelkõige väikse- ja keskmise suurusega ettevõtetele, iduettevõtetele, kuid ka ülikoolidele ning kriitilise infrastruktuuri ettevõtetele. Projekti tegevustega alustatakse 2019. aastal.

Teine programmi raames toimuv projekt on sotsiaalministeeriumi ning Tervise ja Heaolu Infosüsteemide keskuse juhitav “Health Sense”. Projektiga luuakse virtuaalne keskkond, mida hakatakse kasutama tervisega seotud andmete kogumiseks teadus- ja arendustööde eesmärgil. Tulevikus võimaldab see luua analüüsipõhiseid lahendusi terve inimese elu pikendamiseks.

Selle aasta sügisel avatavat väiketoetust saab taotleda Eesti ettevõte ettevalmistavate tegevuste (uuringud, analüüsid, ekspertiisid jms) läbiviimiseks põhiprojekti ettevalmistamiseks. Väikeprojektis toetatakse partnerotsingut Eestis ja Norras ning projekti pikkus on kuni neli kuud. Põhitoetuse taotlemine algab kevadel 2019.

Programmis osalemine on tasuta, üritust finantseerib Norra riik Norway Grants 2014–21 “Green ICT” programmi eelarvest.

Helena-Reet: Olles tunnistajaks mitmele eduloole… ehk teel unicorn kompaniiks

NordenBladet – Olen viimased kümme aastat arvanud, et mu elu on nagu non-stop spurt – olen vedanud meediat (NordenBladet + OHMYGOSSIP lehed), mis tegutsevad 17 eri riigis, sealjuures olles aktiivne kõigil tasanditel – teinud uudiseid, tõlkinud uudiseid, intervjueerinud inimesi, külastanud ja kajastanud messe ja üritusi, teinud galeriisid, retusheerinud pilte, kujundanud, teinud bännereid, müünud reklaampindu, teinud reklaamartikleid, sõlminud koostöid ning leidnud koostööpartnereid, reklaaminud kõiki brändi alla kuuluvaid kaubamärke, ehitanud, disaininud ja arendanud veebipoode- ja veebilehti, esindanud kõiki kaubamärke rahvusvahelistel messidel, andnud intervjuusid ja pidanud konverentse, astunud üles loengutega, arendanud brändide sotsiaalmeediat, kujundanud-kavandanud rõiva- ja aksessuaaribrändi, sõlminud lepinguid poodide ja kaubanduskettidega jne… see nimekiri on väga väga pikk!

Ühesõnaga – olen teinud 15-17 tunniseid tööpäevi, tegutsedes kaks arvutit korraga ees ning tempoga, mille sarnast annab ületada.  Seda kõike veel siinjuures nii, et prioriteet nr 1 on mu lapsed. Minu graafik on ehitatud laste tunniplaanide ja trennidega ranges kooskõlas – ent neid ringe ja tegemisi on palju – umbes 2-3h iga päev veedan ma autos, olles autojuht või oodates, millal ring lõppeb ning järgmisesse on tarvis viia. Alternatiiv oleks muidugi võtta autojuht või teha leping mõne taksojuhiga, aga mulle meeldib autoga sõita – ma mõtlen ja planeerin sellel ajal tegevusi, leiutan uusi ideid, annan ajule ja silmadele teistmoodi tööd. Samuti tahan ma olla sellel hetkel lastega, kui nad just tulevad ja emotsioonid on kõige vägevamad – kui nad tahavad rääkida, mida nad tegid või kuidas neil läks. Ma armastan oma lapsi nii meeletult ning ma tahan, et nad teaksid ja tunneksid, et ma olen alati olemas. Ma tahan, et nad lisaks teadmisele ka reaalselt tunneksid, et nad on minu elus kõige tähsamad.

Nagu arvata võite, mõjub selline ema-armastus lastele võimsalt. Vanem tütar Estella Elisheva on andekas tõesõna igal rindel, mida ette võtab. Ta õpib venekeelses koolis (Tallinna Juudi Koolis), mistõttu on tal sulaselgelt suus nii eesti kui vene keel, ta oskab juba rahuldaval tasemel inglise keelt (st. et saab iseenesest kõik räägitud, mis vaja, aga sõnavarava võiks suurendada) ning tööd teeb ka heebrea keelega (5 aastat on õppinud). Estella teeb 3-7 korda olenevalt nädalast trenni, käib muusikakoolis, kus lisaks viiulile hakkas ka klaveritunnis käima, mängib ansamblis ning orkestris. Ärgates hommikul kell 6.15, olles koolis kuni 15.00 ning lõpetades trennid ja muusikakoolid 20.00, peale mida õpib ja harjutab ca kella kümneni. Ivanka Shoshana, kes on autist ning kes lapseeas oli tõesõna justkui viie lapse eest, on tänaseks suuri edusamme teinud. Teda on aktiivselt veetud kontserditele, üritustele, ringidesse – kaasatud igapäevaellu, tegeletud, armastatud — ning see kõik kannab vilja! Ühesõnaga non-stop spurt nii lastega tegelemisel kui tööalaselt.

https://www.instagram.com/p/BevY9zalB-r/?taken-by=helenareetennet

https://www.instagram.com/p/BmvqS1rFCwS/?taken-by=helenareetennet

https://www.instagram.com/p/Bmd4gNgFfGT/?taken-by=helenareetennet

https://www.instagram.com/p/BnQIRu2FK14/?taken-by=helenareetennet

https://www.instagram.com/p/Boeu3wAlff4/?taken-by=helenareetennet

https://www.instagram.com/p/BoPZ1zKnOyi/?taken-by=elishevashoshana

Tunnen vahel ennast super-ema ja super-naisena, sest tõesti teen ja jõuan palju – suur osa selles on ka õigel planeerimisel. Mõledes rahulikult läbi, mida ja kuidas teha, on ettevõtmistele kindel vundament loodud. Nüüd lükkan veel käima Elisheva & Shoshana brändi – kaubamärk ja ettevõte, mille lõin juba aastate eest tütardele, et midagi üheskoos teha. Et kaasata Ivanka Shoshana´t samuti tegevustesse, et meil oleks tütardega oma projekt, midagi päris “meie”.  Viimased nädalad olen tegelenud E&S hoolduskosmeetikasarja käima lükkamisega. Rõõmustav on see, kui suur on inimestel huvi selle projekti vastu. Minuga võttis kontakti Amazon England ning samuti kümned butiigid üle Skandinaavia. Hetkel on nii, et tunnen, et mõtlen paralleelselt mitmele asjale korraga – ausõna, ma ei tea, kuidas see on võimalik. Sellel nädalal tulevad trükist juba esimesed müügipakendid ning laupäeval, kui stardin koos tütardega suurele Soome ringreisile (loe SIIT ja SIIT), siis saan reaalselt juba esimesed E&S tootekastid kaasa võtta. Nii viimasepeal! Kõik toimub megakiirusel ning ülesmäge – niivõrd lahe on olla tunnistajaks korraga nii mitme brändi eduloole. Seal kus on, sinna tuleb juurde! Nagu kellavärk 🙂 Heheee.

Avafoto: Teel unicorn kompaniiks – pisikesest lihtsast kodukontorist (pigem isegi köögilaua taga tegutsevast ühe-inimese ettevõttest) on kasvanud aastatega arvestatav meediamonopol ning rahvusvaheliselt tegutsev ettevõte, mis koondab enda alla kümneid erinevaid brände. Eesmärk kasvatada eraomandis olev ettevõte miljadi dollari väärtuses ettevõtteks ehk Unicorn kompaniiks – nagu riskikapitalist Aileen Lee järgi sellist start up-i nimetatakse.

Soomes sündisid uued oktoobri soojarekordid – mitmel pool mõõdeti 19,5 kraadi

NordenBladet — 15.oktoobril kella 13 ajal mõõdeti mitmel pool Soomes 19,5 soojakraadi, mis on uus oktoobri soojarekord.

Ylivieska lennuväljal, Siikajoel ja Kruunupyys mõõdeti 19,5 kraadi sooja. Varasem oktoobri rekord oli 19,4 kraadi, mis mõõdeti Helsingi Malmi lennuväljal 1985. aastal, vahendab Yle.

Ööl enne 15.oktoobrit oli samuti rekordiliselt soe – Vaasas mõõdeti öösel 14,3 kraadi.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT