NordenBladet – Ühendkuningriik ei taotle pärast Brexitit häid suhteid mitte ainult Euroopa Liiduga, vaid ka kõigi 27 liikmesriigiga eraldi, ütles peaminister Theresa May Oslos. May osalemine Põhjamaade Tulevikufoorumil ja Põhjamaade Nõukogu istungil näitab, et Ühendkuningriik tahab senisest rohkem läheneda Põhjamaadele.

May rõhutas Oslos taas, et Ühendkuningriik ei koli ka pärast Brexitit mõnda teise maailmajakku, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust, mitte Euroopast,” sõnas ta.

May pidas Norra parlamendihoones kõne Põhjamaade Nõukogu liikmetele. May rõhutas teisipäeval korduvalt, et pärast Brexitit tahab Ühendkuningriik hoopis rohkem läheneda ka Põhjamaadele.

“Me tahame jätkata ka heade kahepoolsete suhetega, kuid töötada ka erinevate riikide kombinatsioonidega. Põhjamaade Tulevikufoorum on sellest väga hea näide, koondades edumeelseid riike, kes näitavad tihti ka teistele teed,” rääkis May.

Põhjamaade Tulevikufoorumi raames Mayga kohtunud Eesti peaministri Jüri Ratase sõnul mingit eraldi lepingut Ühendkuningriiga ei arutatud, vaid Eesti lähtub jätkuvalt seisukohast, et lahkumislepe sõlmitakse Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu kui terviku vahel.

“Hetkel mõlemad pooled – nii 27, kes tegutseb ühise meeskonnana, kui ka Suurbritannia – saavad selgelt aru, et me peame liikuma kokkuleppe suunas. Mittekokkulepe ei ole hea kummalegi poolele,” rääkis Ratas.

Põhjamaade Nõukogule peetud kõnes tuletas May meelde ka Salisbury vahejuhtumit ning rõhutas, et Euroopa riikide koostöö on vajalik ka pahatahtlike riikide vaoshoidmiseks.