Reede, aprill 26, 2024

Monthly Archives: september 2018

Helena-Reet: Elisheva & Shoshana arendus – seebitegu, etiketid, retseptid

NordenBladet – Terve möödunud nädala tegelesin aktiivselt meie kosmeetikabrändi Elisheva & Shoshana arendustöödega – ehitan tasapisi veebilehte (ElishevaShoshana.com), valmistan seepe ning disainin etikette, samuti ajan pabereid, et kõik oleks kooskõlas Terviseameti ning Euroopa Liidu nõuetega. Nii et üks jagu tööd ja asjaajamist.

Mul on hea meel, et elame maal – puhas loodus ja ümbrus on see, mis tänapäeva kiires elutempos üha enam hinnas on. Ka brändi loomisel oli mul soov tuua maaelu ja puhta looduse väge inimestele lähemale. Mida tihedam on meie suhe loodusega, seda õnnelikumad ja rahulolenumad me oleme. Iga kvaliteetne ja puhastest koostisainetest seep, iga shampoon või vannivaht, on osa sellest rahulolu-ketist. Mida tervislikumad ja looduslikumad on meie valikud, seda tänulikum on meie keha ja vaim.

Hea seebi tegu on üks päris pikk protsess. Juba kevadel ja suvel kasvatasime, korjasime, kogusime nii oma põllult kui Eestimaa puhastest metsadest taimi – ravimtaimi, lehti, juuri, varsi, õisikuid ning kuivatasime neid nii ravimteeks kui kosmeetika sisse looduslikeks värv- ja lõhnaineteks. Enamus aineid, mis meie tehtud seebi sisse lähevad, kõlbab ka suhu pista – olen püüdnud koos meie farmatseutidega retsepte välja töötades lähtuda sellest, et kui kosmeetika või hooldustoodet saab värvida, kaunistada, lõhnastada looduslikult, siis seda ka teeme. Kohvi lõhn või kreemias toon tuleb kohvist, kollane värv kodumaistest võilillenuppudest jne. Iga toode on käsitöö – valminud toode toote haaval oma kätega, masinaid tootmisprotsessis ei tarvitata ning ise enesest mõistetavalt me ei testi oma tooteid loomadel. Hetkel on meil välja töötatud kolm imelist seebiretsepti ning kolm imelist vannisoola – tootearendusprotsessis on dushigeelid, shampoonid ning kehaõlid. Lisaks retseptide välja töötamise, testimise ja valmistamisega tuleb arvestada ka sellega, et seep vajab järelkümsemisaega, et saavutada õige pH tase ning annaks parimaid tulemusi kasutusel. Seega täna vormi valatud, homme kuivama asetatud seep saab pakke- ja kasutamisvalmiks alles kahe kuu pärast.

Suur osa E&S toote protsessist hõlmab aga ka välimust – logo on meil aastaid juba olemas ja kasutuses aga etiketid pudelitele, purkidele, karpidele on alles kujundamisel ning see on üks oluline osa tööprotsessist – tahan ju, et kõik kaunis välja näeks ning esindaks meie tooteid nii nagu nad väärt on. Seega on suur osakaal ka õigetel pakenditel, õigel kujundusel. Tahaksin kasutada pakendites vaid taaskasutatavaid materjale – papp, PET jne.  Kujundasin eile etiketi näidised meie Kohvi-Argaaniaõli seebile…  mis teie arvate, milline on kõige parem lahendus – mida peaks lisama/eemaldama/muutma? 🙂 Kujundan pakendid ise valmis (olen täiega excited kogu protsessist!!), siis saadan valmis ideed ja näidised kunstnikule ja trükki. Kellel häid ideid, kuidas-mida lahedalt teha võiks, millised pakendid teile meeldiksid ja milliselt pakitud tooteid osta eelistate  — kirjutage mulle! Iga hea idee või kasuliku näpunäite puhul, mille kasutusse võtame, saadame idee autorile auhinnaks kauni ja hinnalise SPA-kinkekomplekti!

https://www.instagram.com/p/Bn_SxVJHkCB/?taken-by=elishevashoshana

https://www.instagram.com/p/BoPZ1zKnOyi/?taken-by=elishevashoshana

https://www.instagram.com/p/BoPOm7xHfrB/?taken-by=elishevashoshana

https://www.instagram.com/p/BoHHYfBHwqx/?taken-by=elishevashoshana

https://www.instagram.com/p/BoOET0sHL3z/?taken-by=elishevashoshana

 

https://www.instagram.com/p/BoHCFxLHYyP/?taken-by=elishevashoshana

Uuringufirma Pellervon taloustutkimus PTT: Soomes on üle 4 aasta pööranud toidu hind tõusule

NordenBladet — Soomes on hakanud liha kallinema esimest korda viimase 4 aasta jooksul. Sel ja järgmisel aastal tõuseb Soomes kõigi toiduainete hind. Uuringufirma Pellervon taloustutkimus PTT hinnangul kallineb toit tänavu 1,9 protsenti ja järgmisel aastal 2,2 protsenti. Sama on olukord mujal Euroopa Liidus, kus toidu hind pööras tõusule juba aasta tagasi, vahendab Yle.

Hinnad tõusevad kõigis kaubagruppides. Liha hind tõuseb tänavu esimest korda pärast neli aastat kestnud langust.

Piimatoodete hinnad tõusid Soomes juba aasta algul. Taimne toit tõusis suvel.

Hinnad tõusevad, kuna toiduainete tootmise kulud on kasvanud. Varem ei saanud hinda tõsta kesise nõudluse tõttu.

Möödunud aastal aga olukord muutus, kuna nõudlus kasvas. Pärast seda on hakanud hinnad kerkima.

PTT hinnangul jätkub toiduainete hinnatõus ka järgmisel aastal.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Soome endine piirivalve ohvitser kinnitab: Venelastel on Soomes sõjasadam

NordenBladet — Soome endine piirivalve ohvitser kinnitab Turu saarestikus toimunud operatsiooni kommenteerides, et venelastel on seal oma salajane sõjaväebaas ja sõjasadam.

„Venemaal on Airistol radarijaam ja sõjasadam, mis on kohandatud allveelaevade vastuvõtmiseks,” kinnitab endine piirivalve ohvitser ja parlamendi liige Mikko Kärnä, viidates kaitsejõududest pärit usaldusväärsele infole.

Kärnä väitel oli Soome ametivõimude suuroperatsioon seotud selles piirkonnas avastatud Vene radarijaama seadmetega. Kärnä väitel on selles piirkonnas ka rannajoont oluliselt muudetud, mis viitab asjaolule, et see on kohandatud sõjasadamaks.

Selles sadamas saaks remontida Läänemerel viibivaid Vene allveelaevu, kinnitas Kärnä. Selline info on tal pärit Soome kaitsejõududelt. Soome laevastiku osalemine suuroperatsioonis viitab aga sellele, et jahiti Vene allveelaeva, vahendab Aamulehti.

Ühtlasi näitab Soome jõudnud Vene radaritehnika, et Venemaal on kavas kasutada sõjalise konflikti korral Soome territooriumi.

Ametivõimudel on Kärnä kinnitusel infot, et firma Airiston helmi omanikud on lähedalt seotud Vene julgeolekuteenistuse FSB ehk endise KGB-ga.

Kärnä väitel pole politsei asja kohta avalikustanud pooli asju. Politsei väidab jätkuvalt, et tegemist on maksupettuse uurimisega. See on ilmselt tõsi, aga selle taustal tehakse hoopis midagi muud. Maksupettusi ja rahapesu ei uurita nädalavahetusel maskides ja koptereid ning sõjalaevu kasutades. Maksupettuste uurimiseks ei kehtestata terves piirkonnas lennukeeldu.

Venelaste strateegiliste objektide ostud Soomes on tekitanud küsimusi juba aastaid. Kärnä väitel tuleks selline asi ära lõpetada. Riik peaks juba müüdud objektid tagasi ostma.

Vaata siit liugurit liigutades, kuidas on venelastele kuuluvat Airiston Helmi sadamat laiendatud aastatel 2011-2015 (vasak pilt on uuem, sel on näha vana rannajoon):

Alloleval pildil on näha venelastele kuuluvad objektid Turu saarestikus:

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

USA kiirtoidukett KFC tahab Soome tulla

NordenBladet — USA kanatoodete kiirtoidukett Kentucky Fried Chicken (KFC) tahab tulla Soome ja otsib kaubamägi kasutamise ehk frantsiisi partnerit. KFC on sõlminud partneri leidmiseks lepingu FranCon Groupi kuuluva Soome firmaga Ketju.fin, vahendab Helsingin Sanomat.

Otsitakse partnerit, kes oleks valmis ka ise ettevõtmisse investeerima. Eesmärgiks on pikaajaline koostöö KFC ja partneri vahel. Soov on rajada Soome kokku 50 söögikohta.

Ameeriklase Harland Sandersi asutatud ketil on hetkel üle 21 000 restorani üle 130 riigis. KFC on alustanud Euroopa vallutamist sooviga avada lähiajal Euroopas 5000 uut söögikohta. KFC on juba kohal Rootsis, plaanid on laieneda ka Eestisse. Soomes tahetakse söögikohad avada juba 2019. aastal.

Rahvusvahelised ketid on tasahilju 2010ndatel aastatel Soome tulnud. Uksed on avanud Burger Kingi, Starbucksi ja Taco Belli söögikohad.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Riigikogu keskendus soolise palgalõhe vähendamise eelnõule

NordenBladet — Täiskogu istungi (25.sept) arutelu keskmes oli valitsuse algatatud soolise võrdõiguslikkuse seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu.

Eelnõuga (683 SE) tahetakse vähendada naistele ja meestele sama või võrdväärse töö eest makstavate palkade ebavõrdsust avalikus sektoris. Muudatustega luuakse senisest efektiivsemad ja mugavamad võimalused soolise palgalõhe analüüsiks, kehtestatakse riiklik ja haldusjärelevalve naiste ja meeste võrdväärse töö eest makstava palga võrdsuse põhimõtte üle avalikus sektoris (edaspidi ka võrdse palga põhimõtte järelevalve) ning täpsustatakse kehtivat regulatsiooni eesmärgiga toetada võrdse palga maksmise nõude rakendamist ja loodavat järelevalvet.

Eelnõu esimene lugemine jäi täiskogu tööaja lõppemise tõttu pooleli ja arutelu jätkub homsel istungil läbirääkimistega.

Riigikogu menetlusest langes välja üks eelnõu:

Päevakorra esimese punktina arutas Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni algatatud kodakondsuse seaduse muutmise seaduse eelnõu (634 SE), millega sooviti võimaldada mitmikkodakondsust Eesti kodanikele, kes on omandanud Eesti kodakondsuse sünniga. Eelnõuga nähti ette ka Eesti kodakondsuse taastamise võimalus isikutele, kes omandasid Eesti kodakondsuse enne 1992. aasta 26. veebruari, kuid keda sunniti sellest loobuma või loeti Eesti kodakondsuse kaotanuks või sellest loobunuks.

Läbirääkimistel võtsid fraktsioonide esindajatena eelnõu poolt sõna Valdo Randpere (REF) ja Jüri Adams (EVA). Eelnõu vastu argumenteerisid Mart Nutt (I), Oudekki Loone (KE), Jevgeni Ossinovski (SDE) ja Henn Põlluaas (EKRE).

Põhiseaduskomisjon ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon tegid ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 50 ja vastu oli 35 liiget ning seaduseelnõu langes seega Riigikogu menetlusest välja.

Kolme eelnõu esimene lugemine lükkus täiskogu tööaja lõppemise tõttu kolmapäevale:

Valitsuse algatatud keskkonnatasude seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu  (660 SE), valitsuse algatatud looduskaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu (676 SE) ja samuti valitsuse algatatud piiriülese õhusaaste kauglevi 1979. aasta konventsiooni hapestumise, eutrofeerumise ja troposfääriosooni vähendamise protokolliga ühinemise ja protokolli 2012. aasta muudatuste heakskiitmise seaduse eelnõu (677 SE) esimene lugemine lükkus homsele täiskogu istungile.

 

Allikas: Eesti Riigikogu