NordenBladet — Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) lükkas alates 16. märtsist edasi plaanilised järelevalvetoimingud, mis nõuavad kohapealset kontrolli. Lihakäitlemisettevõtetes ja piiridel jätkub tavapärane töö. Kaubavahetuse jätkumise võimaldamiseks väljastatakse sertifikaate kõikidest maakondlikest keskustest.

Kogu suhtlus toimub kas telefoni, e-posti või kirja teel. Juhul kui soovitakse siiski ametnikuga kohtuda, palume eelnevalt aeg kokku leppida. Veterinaar- ja Toiduameti kontaktandmed saab kätte asutuse kodulehelt. Klientidel palume kõik võimalikud toimingud teha e-kanalites. Andmeid ja taotlusi saab edastada läbi riikliku alkoholiregistri ja kutselise kalapüügi registri. Samuti saab väljaveosertifikaatide taotlusi esitada läbi Maaeluministeeriumi kliendiportaali.

Veterinaar- ja Toiduamet rõhutab siinjuures loomapidajate ning toidu tootjate, valmistajate ja tarbijale üle andjate vastutust oma tegevuse nõuetekohasuse tagamisel, seda ka väheneva järelevalvekoormuse tingimustes. Amet säilitab oma valmisoleku reageerimaks ohuolukordadele nagu loomataud, toidutekkeline haiguspuhang ning loomade väärkohtlemine.

Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis (VTL) jätkuvad loomahaiguste laboratoorsed uuringud ja toidu nõuetekohasuse hindamine. See tähendab, et kõik laborisse toodud proovid analüüsitakse. Vastu võetakse ka jahimeeste võetud organi- ja vereproovid ning loomapidajate võetud proovid, mida soovitakse analüüsida loomahaiguste suhtes.

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) teenindusbürood on alates 16. märtsist klientidele suletud. Kogu suhtlus PRIA ja klientide ning koostööpartnerite vahel toimub kas telefoni, e-posti või kirja teel.

Peatatud on kohapealsete kontrollide tegemine; sellest tingituna viibib kohapealsete kontrollidega seotud taotluste väljamaksete tegemine kuni olukorra normaliseerumiseni. Menetlustähtajad on lähtuvalt tänasest eriolukorrast paindlikud.

PRIA avas oma kodulehel www.pria.ee erilehekülje, kuhu koondatakse info PRIA poolt makstavate toetuste ja koroonaviirusest tingitud võimalike muudatuste kohta. Lehekülg asub aadressil https://www.pria.ee/koroonaviirus-ja-pria-toetused ning täieneb pidevalt.

Praeguse seisuga kehtib kirjeldatud olukord kuni 31. märtsini, aga sõltuvalt koroonaviirusega seotud asjaoludest võib kuupäev muutuda. Küsimuste korral helistage PRIA infotelefonidele 737 7679 (pindala- ja loomatoetused), 737 7678 (investeeringutoetused), 731 2311 (registrite osakond) või saatke e-kiri aadressil info@pria.ee.

Põllumajandusameti (PMA) peamaja ja esindused igas maakonnakeskuses jätkavad klientide teenindamist telefoni, e-kirja ja teiste elektrooniliste kanalite teel.

Ametnikuga kokkusaamise vajaduse korral palume eelnevalt aeg kokku leppida. Kõik kontaktid saab kätte PMA kodulehelt www.pma.agri.ee.

Amet teavitab avalikkust võimalikest muudatustest taimetervise piirikontrolli korralduses.

SA Eesti Maaelumuuseumid – Eesti Põllumajandusmuuseum Ülenurmel, C. R. Jakobsoni talumuuseum Kurgjal ja Tori Hobusekasvandus on külastajatele suletud kuni 1. maini.

 

Allikas: Maaeluministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT