NordenBladet — Riigikogu kunstisaalis avatakse täna kell 11.30 loomingulise ühenduse Studio 22 näitus „Taevasmaa, võred ja välgud“, kus on välja pandud 13 kunstniku tööd.

Riigikogu aseesimehe Siim Kallase sõnul on taoline ühine väljapanek pärl Toompea lossi näituste sarjas. „Tunnustust väärib näituse mitmepalgeline ja rikas sisu nii paljudelt kunstnikelt korraga,“ ütles Kallas.

Näituse sisu on kunstnikud mõtestanud emotsionaalselt: „Sähvatus läbistab taevavõlvi ning vabastab vetevood. Vihmasadu toob taevasse tekkinud pinge maa peale ning peseb maailma taas puhtaks. Taevas selgineb ning õhus on tunda värskust, avardumist ja uut algust“.

Studio 22 rühmitusse kuuluvad kunstnikud on erinevatel aegadel osalenud Tõnis Vindi kodus toimunud vabas vormis loengutel. Juba pool sajandit tegutsenud Studio 22 oli üheaegselt nii kunstnike loominguline ühendus kui ka õppestuudio, millega liitusid aasta-aastalt üha uued huvilised ning kus peamiseks õppemetoodikaks oli traditsioonilisest erineva vaatenurga avamine kultuuripärandile.

Kriitikud on iseloomustanud Tõnis Vindi koolkonna Studio 22 geomeetrilist kunsti taotlusena luua mõtestatud ilu, mis esitab vaatajale väljakutse suunduda enda sisse, pealispanna taha. Iga kunstniku teekond selles rühmituses on olnud oma kujundite maailma avastamise ja isikliku märgikeele loomise protsess, mida on toetatud tervikut rikastav stiililine omanäolisus. Kuna Studio 22 on rühmitus, kus kunsti tegemist on peetud vahendiks vaimse avanemise ja tõe otsimise teekonnal, on rühmituse jaoks oluline ka eetikale rajatud suhe indiviidi ja kunstiloomingu vahel.

Näitusel osalevad kunstnikud Siim-Tanel Annus, Jaak Johanson, Ingrid Järv, Rainer Kurm, Raini Laide, Riina Grethiel Leppoja, Angela Orgusaar, Jaak Saks, Sven-Erik Stamberg, Aune Taamal, Ralf Tamm, Marge Viirg ja Martin Vällik.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga. Näitus on avatud kuni 27. aprillini.

 

Allikas: Eesti Riigikogu