NordenBladet – 25. veebruaril kell 18.00 on kõigil huvilistel võimalik kohtuda tunnustatud Taani-Norra kirjaniku Kim Leinega (sündinud 1961 Norras). Kirjanikuga vestleb eesti prosaist ja näitekirjanik Tiit Aleksejev.

Vestlusõhtu toimub Taani saatkonnas (Wismari 5, Tallinn) hubases õhkkonnas ning vastlapäeva puhul pakutakse kohvi ja teed ning taanipäraseid vastlakukleid. Vestlus toimub inglise keeles.

Kim Leine lapse- ja noorukiaastad möödusid perekonnas, kus valitsesid Jehoova tunnistajate uskumused ja selle usundi kuulutamine. Kui Kim oli viieaastane, jättis isa maha nii perekonna kui ka usu ning kolis Kopenhaagenisse. 17aastasena lahkus ka Kim perekonna juurest ja suundus Kopenhaagenisse isa otsima. Ta asus elama isa ja tolle elukaaslase juurde ning langes aastateks isapoolse seksuaalse väärkohtlemise alla.

Pärast gümnaasiumit õppis Kim õendust, abiellus ja sai erialast tööd Gröönimaal. Kokku veetis ta Gröönimaal 15 aastat. Sellesse perioodi jäi abielu purunemine, rohked dramaatilised naissuhted, üha süvenev alkoholi ja uimastite tarbimine. Vabanenud viimaks sellest sõltuvusest naases ta Taani ja tegi 46aastaselt teoks oma ammuse kirjandusliku unistuse – Kim Leinest sai kirjanik. Leine debüütromaan, pisaraile kiskuvalt siiras „Kalak“ ilmus 2007. aastal, oli suures osas autobiograafiline ning seda saatis suur müügiedu.

2012. aastal ilmus Kim Leinelt tema kolmas teos, ajalooline suurromaan „Profeterne i evighetsfjorden“ („Igaviku fjordide prohvetid“ ilmus Eesti Raamatu Põhjamaade romaani sarjas 2016 Ene Mäe tõlkes). Tegemist on võimsa Gröönimaa-saagaga, mis põhineb 18. sajandil Taanis ja Gröönimaal ka tegelikult aset leidnud sündmustel. Raamatu avaldamise õigusi on müüdud 23 riiki, seda on ainuüksi Taanis trükitud üle 100 000 eksemplari, ja see on Gröönimaa-triloogia esimene teos. Romaan on toonud autorile rohkelt tunnustust ja pälvinud sealhulgas Põhjamaade kõrgeima ja prestiižseima kirjandusauhinna – Põhjamaade Nõukogu auhinna.

Palume oma tulekust teada anda meiliaadressil tllambrsvp@um.dk reedeks, 21. veebruariks. Tulijatel kaasa võtta fotoga dokument.

Vestlusõhtu korraldamisel teevad koostööd: Taani Kultuuri Instituut Eestis, Lätis ja Leedus, Taani Suursaatkond Tallinnas ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Tallinnas.