NordenBladet — Tuultest tingitud elektritootmise suurenemise ja streikidega seotud tarbimise vähenemisega seoses pööras Soomes elektri hind tänase, 10. veebruari hommikutundidel negatiivseks. Põhjamaade elektribörsi Nordpool andmetel oli elektri hind lausa 20 sendiga MWh eest negatiivne. Miinuses on elektri hind öösel ja vastu hommikut nelja tunni vältel.

Soome energiaameti info kohaselt on sel ainult üks põhjus: tootmine on suurem kui tarbimine, vahendab Yle.

Tänu Atlandilt puhuvatele tuultele on tuuleenergia tootmine väga suur. Samal ajal on suhteliselt soojade ilmade tõttu tarbimine väike. Paberitööstuse streik on samuti tarbimist vähendanud.

Hinnad on juba mitu korda olnud miinuses ka Taanis ja Saksamaal. Soomes pole seda veel varem olnud. Täna öösel oli Taani hind lausa 2,7 euroga miinuses.

Praktikas tähendab miinusmärgiga hind seda, et tootja maksab tarbijale peale. Tarbijad, kel on sõlmitud börsihinnaga seotud leping, saavad nende tundide eest osa rahast tagasi. Börsiga on sidunud lepingu ligi kümme protsenti Soome majapidamistest. Tõsi, neilgi on üks teatud kindel makse ja siis börsihinnast sõltuv marginaal. Sellest tulenevalt kodumajapidamiste jaoks hind miinusesse ei lähe.

Hinnaalandus on ka väga väike. 20 senti miinust MWh eest tähendab 2 senti miinust kWh eest. Möödunud aastal langes elektri hulgihind ligi 6 protsenti.