NordenBladet — Espoos Koskelos pandi tööle Soome esimene, üle kilomeetri sügavusele maakoore sisse puuritud geosoojajaam QHeat, mis asendab tulevikus kivisöe ja tähendab revolutsiooni soojamajanduses. Maa sisse pumbatakse külma vett, mis tuleb sealt tagasi soojenenuna. Soojuspumba abil saadakse veest soojus kätte ja külm vesi läheb tagasi maa alla, vahendab Yle.

Geosoojajaam tarbib küll elektrit, aga mitte nii suures koguses. Seni on kasutatud maasoojust, aga seda pumbatakse kuni 300 meetri sügavuselt. Maasoojuse kasutamiseks on vaja puurida palju auke. Geosoojuse kättesaamiseks puuritakse üks üle kilomeetri sügavune auk. Espoo Kosleko kaevuga saab kütta ära neli korrusmaja.

Mõne kilomeetri kaugusel Koskelo projektist Otaniemis kaevatakse Soome sügavaimat, üle 6 kilomeetrist geosoojuse auku ST1. Selle abil on võimalik ära kütta kuni tuhat korrusmaja.

Soomes juba hoiatatakse soojafirmasid geosoojuse revolutsiooni eest. Samas on sellega ka probleeme, sest projektid on veninud ja puurimine olnud arvatust keerulisem. ST1 peaks tegevust alustama käesoleva aasta oktoobris. Esimese projekti käivitamine aitab kaasa teiste projektide teostumisele.