NordenBladet — Riigikogu majanduskomisjon otsustas saata täiskogule esimeseks lugemiseks eelnõu, mis aitab kaasa juba käivitatud protsessile Eesti laevanduse konkurentsivõime suurendamiseks.

Eelnõuga täpsustatakse laevandussektori ettevõtete tulumaksu erirežiimi ja viiakse see kooskõlla Euroopa Liidu riigiabi reeglitega. Tulumaksu erirežiim loodi Riigikogus tänavu 13. veebruaril vastu võetud seadusega, mille jõustumine sõltub Euroopa Komisjonilt saadavast riigiabi loast. Seadusega määrati kaubalaevade ja väljapoole Euroopa Liitu rahvusvahelisi sõite tegevate reisilaevade personali töötasule tulumaksumäära 0%.

Majanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul viivad seaduse muudatused Eesti seadused täielikku kooskõlla Euroopa Liidu merenduse riigiabi suunistega, mis on eelduseks aasta alguses vastu võetud laeva lipuõiguse ja laevaregistrite seaduse ning tulumaksuseaduse muutmise ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse jõustamiseks.

„Teeme kõik, mis võimalik, et Eesti lippu kandvate laevade arv suureneks. Sellega paraneb Eesti kui mere- ja laevandusriigi rahvusvaheline maine ning seeläbi peaks juurde tulema töökohti merel ja kasvama ka tööhõive kaldasektoris. See kindlustaks ühtlasi ka täiendavad laekumised riigieelarvesse,“ rääkis Sester.

Majanduskomisjoni liige Annely Akkermann ütles, et muudatused loovad eeldused, et Eesti reederid saavad taas masti tõmmata sini-must-valge lipu. „Tänaseni on Eestis mereäri maksustatud nii kõrgelt, et rahvusvahelises konkurentsis ellu jäämiseks vahetas 2014. aastal viimane kaubalaev Eesti lipu konkurentsivõimelisema lipu vastu. Seadusemuudatuste jõustumisel saavad oma laevad Eesti lipu alla tuua nii Eesti kui ka teiste riikide reederid,“ märkis Akkermann. „Rahvusvahelised uuringud on näidanud, et üks töökoht merel loob kolm töökohta maal. Nende eelnõude jõustumisega avame Eesti riigikassa seitsme aasta jooksul 90 miljonile eurole,“ lisas ta.

Prognooside kohaselt võiksid muudatused tuua 2025. aastaks Eesti lipu alla tuua mitusada suurt merelaeva.

Valitsuse 21. oktoobril algatatud laeva lipuõiguse ja laevaregistrite seaduse ning tulumaksuseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse ning tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu (100 SE) on täiskogus esimesel lugemisel homme.

 

Allikas: Eesti Riigikogu