NordenBladet — Parlamentidevahelise Liidu (IPU) assambleel tuleb täna hääletusele Prantsuse, Suurbritannia, Saksamaa, Šveitsi ja Egiptuse delegatsioonide ühisavaldus, milles kutsutakse Türgit üles lõpetama sõjaoperatsioon Süürias. Eesti delegatsioon kavatseb selle üleskutsega liituda.

Delegatsiooni esimehe Aivar Koka sõnul on Türgi alustatud sõjaline operatsioon Kirde-Süürias toonud loetud päevadega kaasa kümneid tsiviilohvreid. „Lahingupiirkonnast on ÜRO hinnangul põgenenud ligi 100 000 tsiviilisikut ja see number tõuseb kiiresti. Türgi ühepoolne otsus sõjaoperatsiooni alustada ähvardab seniseid rahukõnelusi ja võib põhjustada uue laiaulatusliku põgenikekriisi,“ ütles Kokk.

Eesti IPU delegatsiooni liikmed osalevad sel nädalal Serbia pealinnas Belgradis toimuval assambleel, kus peateemaks on rahvusvahelise õiguse tugevdamine. Aruteludel pannakse rõhk parlamentide rollile ja piirkondlikule koostööle.  Kõne all on ka sooline võrdõiguslikkus, noorte mõjuvõim, inimõiguste kaitse ja universaalne tervisekindlustus.

Eestit esindavad IPU 141. assambleel Belgradis lisaks delegatsiooni liikmed Helle-Moonika Helme, Toomas Kivimägi ja Marika Tuus-Laul.

IPU on vanim ja suurim parlamente ühendav organisatsioon, mis loodi 130 aastat tagasi ning koondab 179 liikmesriiki üle kogu maailma. Eesti kuulus liitu aastatel 1921–1940 ja taastas oma liikmelisuse peale taasiseseisvumist 1991. aastal.

 

Allikas: Eesti Riigikogu