NordenBladet — Riigikogu kultuurikomisjon otsustas eilsel (16.sept.) istungil saata esimesele lugemisele eelnõu, millega soovitakse kaotada põhikooli riiklikud lõpueksamid.

Kultuurikomisjoni esimees Aadu Must märkis, et eelnõu jõustumise korral ei ole põhikooli lõpetamise tingimus enam lõpueksamite sooritamine. „Koolidele antakse õigus ise otsustada, kas õpilane on põhihariduse omandanud ja nad saavad kehtestada kooli lõpetamiseks omalt poolt näiteks koolieksami või uurimistöö, seda lisaks kohustusliku õppekava läbimisele,“ märkis ta. Musta sõnul jääb eelnõu kohaselt põhihariduse omandanud inimese keeletaset mõõtma eesti keele eksam.

Komisjoni aseesimehe Heidy Purga sõnul on tegemist praeguse põhikooli süsteemi olulise muudatusega. „Kultuurikomisjon seisab selle eest, et erinevad huvigrupid saaksid tingimata aruteludel osaleda, oma sõna sekka öelda, analüüsida olukorda ja seejärel olla kindlad arusaamas, kuhu, kuidas ja mis ajaks tahetakse kuskile selle eelnõuga jõuda,“ märkis ta.

Komisjonile tutvustas eelnõu haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud „Kodakondsuse seaduse ning põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muutmise seadus“ (57 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 24. septembril.

Allikas: Eesti Riigikogu