NordenBladet — Riigikogu võttis tänasel istungil muutmata kujul vastu Vabariigi Presidendi poolt välja kuulutamata jäetud Kaitseväe korralduse seaduse muutmise seaduse.

Riigikogus oli uuesti arutamisel Kaitseväe korralduse seaduse muutmise seadus (783 UA), mis laiendab Kaitseväe olemasolevaid õigusi isikute tausta kontrollimisel, et veenduda nende sobivuses teenida või töötada Kaitseväes või teha koostööd Kaitseväega. Seaduse kohaselt saab Kaitsevägi taustakontrolliks vajaliku teabe hankimiseks teha toiminguid registrikontrollist laiemas ulatuses ja kasutada konspiratsioonivõtteid, et tagada teabe kogumise varjatus.

Vabariigi President jättis 7. märtsil seaduse välja kuulutamata. Presidendi arvamuse järgi oli seadus vastuolus Eesti Vabariigi põhiseaduse §-dega 13, 26, 33 ja 43.

Läbirääkimistel võtsid sõna Hanno Pevkur (R), Jaak Madison (EKRE) ja Andres Metsoja (I).

Seaduse muutmata kujul vastuvõtmise poolt oli 53 Riigikogu liiget, vastuhääli oli 31.

Riigikogus läbis esimese lugemise üks eelnõu:

Valitsuse algatatud tubakaseaduse ning alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõuga (9 SE) võetakse üle ELi tubakadirektiivi kaks artiklit, mille alusel hakatakse rakendama tubaka salaturu ohjeldamiseks üleeuroopalist tubakatoodete tuvastamise ja jälgimise süsteemi. Sarnase sisuga eelnõu kiideti heaks valitsuse 6. detsembri 2018 istungil. Eelnõu teine lugemine Riigikogus aga katkestati tervise- ja tööministri soovil.

Jälgimissüsteemi loomiseks sõlmivad tubakatootjad ja importijad toodetega seotud andmete majutamiseks andmetalletuslepingud. Andmetele juurdepääs ja peab olema tagatud andmetest huvitatud asutusele Eestis Maksu- ja Tolliametile ning Euroopa Komisjonile.

Tuvastamise- ja jälgimissüsteemi ühe osana võetakse tubakatoodete müügipakendil kasutusele ka tubakatoote autentsuse kontrollimist lihtsustav turvaelement. Eestis võetakse turvaelemendina kasutusele maksumärk, mis vastab ELi õigusakti nõuetele ning on ühtlasi tubakatootjale ja importijale kõige mugavam lahendus. Juhtudel, kui tootele maksumärki ei paigaldata (nt duty-free kauplustes), tuleb tootele paigaldada tootja turvaelement. Selle töötab välja tubakatootja või importija, arvestades seaduse ja ELi õigusakti nõudeid.

Läbirääkimistel võtsid sõna Tarmo Kruusimäe (I) ja Vilja Toomast (R).

 

Allikas: Eesti Riigikogu