NordenBladet — Norrast leiti vaal, millel olid Venemaal kinnitatud rihmad peal. Arvatavalt oli vaal põgenenud Murmanski sõjaväeosast ja teda oli kasutatud millegi transportimiseks. Asja kajastasid Norra meediaväljaanded, teiste seas rahvusringhääling NRK. Asi muutus kohemaid julgeoleku küsimuseks, kuna rakmete küljes oli kinnitus GoPro kaamera tarbeks.

Vaala valjastamine on tekitanud küsimusi ka Soomes. Kogenud luureasjatundja, kolonel Juha Wihersaari ütles, et Venemaal on loomi varemgi sõjalisel otstarbel kasutatud. Näiteks Krimmis on Vene sõjaväebaasis eriväljaõppe saanud delfiinid, kes olid võimelised kinnitama lõhkekehasid laevade külge. Samal otstarbel kasutatud valaskalu pole aga kogenud asjatundja veel kohanud, aga tema arvates on see täiesti tõenäoline, et lisaks delfiinidele on kasutatud muid loomi, vahendab Ilta-Sanomat.

Arvatavalt tegeles vaal luurega. Kui vaala seljas olev kaamera on piisavalt väike, siis valveseadmed seda ei avasta. Näiteks võib vaal luurata elektroonilise valve seadmete järele, mis on paigaldatud mere põhja. Teiseks on mere põhjas sidekaablid. Samas võis vaala seljas olla väike robot, mis lasti mere põhja. Kui robot panna sidekaabli külge, võib see olla võimeline seal midagi korraldama.

Kolmas võimalus on, et selliseid valaskalu kasutatatakse sarnaselt ründedelfiinidele hävitustööks. See tähendab näiteks lõhkeainete transportimist. Vaala seljas võis olla lõhkeine pakett, mis kinnitati sidekaabli külge ja see on võimalik seal teatud ajal plahvatama panna.

Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT