NordenBladet – Laupäeva pärastlõunal, (23.märtsil) tekkisid 228 meetrisel kruiisilaeval MV Viking Sky teel Norra läänerannikult Tromsöst Stavangeri tehnilised probleemid, sealhulgas seiskusid jõumasinad, ja alus jäi seisma ranniku ääres, kus lained ulatusid üheksa meetrini.

Lähim laev reageeris Viking Sky SOS-kutsele ning püüdis appi sõita, kuid vajas kaheksameetriste lainete tõttu lõpuks ise päästmist. Hätta jäid 1373 reisijat ja meeskonnaliiget. Kella 14 ajal SOS-teate saanud ja appi tõtanud kaubalaeva surusid aga kaheksameetrised lained peaaegu külili ja selle meeskond pidi päästekopterite tulekut oodates evakueeruma merre.

Vaid kilomeetri kaugusel rannikust ja 100 meetrit karidest ankrud heitnud Viking Sky pardalt viisid kopterid öö läbi reisijaid Hustadsvika evakueerimiskeskusesse, kus arstid andsid vigastatuile abi ja Punane Rist jagas tekke ning kuivi rõivaid.

„Paarikümnel inimesel on luumurde või haavu,“ teatas Punane Rist. Raskemini on vigastatud vanemad inimesed. Kõige tõsisemad haavad on 80aastasel naisel. „Pardalt oli selgelt näha, et lähemad karid on käeulatuses ja lained näisid meid nende poole kandvat. Aga õnneks ei olnud nendel hukkumine meie saatus,“ ütles reisija Jan Trebrueggen.

Hommikuks oli evakueeritud 479 laevareisijat. Neile korraldatakse lennureis kodumaale. 458-liikmeline meeskond ja 436 reisijat jäi veel pardale.

Laev kõikus tuules tugevasti. Reisijate tehtud videodelt on näha, kuidas tugitoolid ja lillepotid piki tekki tiirutavad ning vähemalt ühes kohas varises vahelagi allistujatele pähe. Suur osa reisijaist on britid või ameeriklased, meeskonnas on inimesi 45 rahvusest. Verdens Gangi teatel on kapten soomlane.

Hommikuks saadi Viking Sky neljast mootorist kolm tööle ja laev hakkas väga aeglaselt Lääne-Norra Molde sadama poole liikuma, pardal üle 900 kergendust tundva inimese. Kui lained päeva peale pisut vaibusid, võtsid päästealused kruiisilaeva puksiiri.

Norra ajakirjanduse andmeil oli Itaalia Ancona laevatehases tehtud ja esimese reisijatega sõidu 2017. aastal sooritanud Viking Sky esimesel talvisel reisil. Laevafirma teatas, et 27. märtsile kavandatud Skandinaavia ja Kieli kanali kruiis jääb ära.

Laev kuulub Norra firmale Viking Ocean Cruises, mille suuromanik on Torstein Hagen. Miljonär pani oma ärile aluse Venemaal, kus tal oli neli jõelaeva.