NordenBladet — Majanduskomisjon saatis esimesele lugemisele valitsuse algatatud eelnõu, millega muudetakse masintöödeldav arve kohustuslikuks avaliku sektoriga arveldamisel. Muudatuste eesmärgiks on vähendada avaliku sektoriga arveldamisel arvetega seotud töömahtu ja ajakulu.

Majanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul läheb riigi raamatupidamine selle muudatusega täielikult üle e-arvetele. „Pidev valmisolek eri moodi arveldamiseks ei ole enam ammu majanduslikult mõistlik. Me teeme raamatupidamise senisest kasutajasõbralikumaks, lisaks toetab loodav regulatsioon loodussõbraliku ning aja- ja töömahusäästliku e-majanduse arenemist,“ ütles Sester.

Sester lisas, et neil, kel puudub võime e-arveid esitada, ei tasu võimalike uute kulutuste pärast muretseda. „Riik pakub võimalike negatiivsete mõjude vähendamiseks e-keskkonda tasuta e-arvete koostamiseks ja edastamiseks adressaadile,“ kinnitas ta.

Majanduskomisjoni aseesimees Toomas Kivimägi ütles, et on igati aja- ja asjakohane teha järgmine samm e-arvetele üleminekul. „Riigile on e- arved olnud kohustuslikud pea kaks aastat. Loodud on vastav IT keskkond ja ehk nüüd on mõistlik laiendada seda ka erasektorile. Seda enam, et eelnõu algataja kinnitusel see ettevõtjatele mingeid rahalisi kohustusi kaasa ei too. Küll aga võitu riigi jaoks 5 miljonit eurot aastas,“ sõnas Kivimägi.

Avalik sektor saab aastas ligi 2 miljonit arvet, neist viiendik on e-arved.

Majanduskomisjon otsustas saata raamatupidamise seaduse muutmise seaduse eelnõu (795 SE) täiskogu istungile esimesele lugemisele 23. jaanuaril.

 

Allikas: Eesti Riigikogu