NordenBladet — Tartu Ülikooli teadlased mõõtsid koolis õpilaste liikumisaktiivsust ja näitasid oma äsja ilmunud artiklis, et tippteaduses saab kallimate analoogidega võrdväärselt kasutatada ka lihtsaid sammulugejaid.

Uuringus kandsid 144 Eesti õpilast koolis nädal aega samal ajal tavakasutajale mõeldud umbes 70 eurot maksvat sammulugejat ja teadusuuringutes kasutatavat professionaalset liikumisandurit. Kaks seadet, mis mõõtsid sammude arvu ja liikumisaktiivsuse intensiivsust, andsid väga sarnaseid tulemusi. Seega saab sammulugejat kasutada iga päev oma liikumisaktiivsuse mugavaks hindamiseks.

„Kuigi meie igapäevast liikumist mõõtvad nutikellad ja sammulugejad on aina laiemalt kasutuses, on nende potentsiaal teadusmaailmas veel üsna avastamisjärgus,“ ütles TÜ liikumislabori teadur ja artikli üks autoritest Kerli Mooses. Ta rääkis, et teadusuuringute tegemiseks oli esmalt tarvis tõestada, kas lihtsad seadmed selleks üldse sobivad. „Näitasime uuringuga, et tulemused on võrreldavad ja seda ka lühikeste ajavahemike mõõtmiseks, nagu näiteks liikumisaktiivsus vahetundides.“

Piisav liikumine on laste tervislikuks arenguks väga vajalik. Teadusuuringute kohaselt ei toeta aktiivne liikumine mitte ainult kehalist arengut, vaid avaldab soodsat mõju ka lastevahelistele suhetele, tähelepanule ja õpitulemustele. Sammulugejate kasutamine aitab nii lastel kui ka nende vanematel saada aimu sellest, kui palju päevas tegelikult liigutakse. „Sageli on tulemused lapsevanemate jaoks üllatavad, kuna vaid ligikaudu veerand õpilastest liigub nii palju, kui soovitatakse,“ lisas Mooses.

Ajakirjas BMC Public Health ilmunud artikli autorid on Tartu Ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi ja arvutiteaduse instituudi teadlased. Uuringus osalesid seitsme kooli kolmandad klassid. Uuringu üks keerulisemaid osi oli sammulugejatest vajalike detailsete mõõteandmete kiire ja mugav kättesaamine ning nende andmete analüüs ja visualiseerimine. Selleks loodi spetsiaalne liides ja keskkond koostöös Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi,  OÜ Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskuse ja tarkvaraettevõttega Quretec.

Kooliõpilaste füüsilise aktiivsuse analüüsi teemal valmib eraldi artikkel.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT