NordenBladet — NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) Eesti delegatsiooni liige Hannes Hanso osaleb NATO PA teadus- ja tehnoloogiakomitee tehnoloogia trendide ja julgeoleku alakomitee väljasõiduistungil Oslos ja Põhja-Norras.

Hanso osaleb väljasõiduistungil antud alakomitee esimehena. Tema sõnul on Norra võimekus mitmes valdkonnas, eriti näiteks rannikukaitses, eeskujuks paljudele NATO liitlastele.

Hanso sõnul on ka Eesti koostöö Norraga NATO raames väga tihe. „Norra on üks meie lähemaid partnereid Balti regiooni õhuseires ning on aidanud Eestil välja töötada liitlasvägede vastuvõtmise ja toetamise süsteemi,“ ütles Hanso. „Oleme norralastega teinud väljaõppealast koostööd, ühisõppuseid ja hankeid. NATO PA alakomitee väljasõiduistung annab hea võimaluse tutvuda Norra kaitsejõudude hetkeolukorraga ja seada sihte edasiseks koostööks.“

Komitee liikmetele annab ülevaate Norra kaitsepoliitikast kaitseminister Frank Bakke Jensen. Kohtumisel räägitakse veel Põhja-Atlandi piirkonna julgeolekuolukorrast ja väljakutsetest ning Norra kaitseministeeriumi teadus- ja arendustegevuse prioriteedidest.

Norra arvutihäirete reageerimise meeskond (NorCERT) annab komitee liikmetele oma hinnangu küberriskide hetkeolukorra kohta. Töörühmades toimuvad arutelud Norra suhetest Venemaaga, terrorismivastasest võitlusest ning humanitaarolukorrast Iraagis ja Süürias.

Teisipäeval külastab komitee Bodøs asuvat Norra kuningliku õhuväe lennubaasi ja Põhja-Norra ühist pääste koordinatsioonikeskust. Kolmapäeval sõidab komitee rannikukaitse laevaga Bodøst Sortlandi, et külastada seal asuvat rannikukaitse peakorterit ja tutvuda Evenesis asuva lennubaasi arendamisega.

 

Allikas: Eesti Riigikogu